Депресията не се причинява от „химичен дисбаланс“ в мозъка, твърдят учени

| от |

Няма ясни доказателства, че депресията се причинява от ниски нива на серотонин, сочи ново изследване, което анализира съществуващи проучвания. То предполага, че състоянието вероятно не е причинено от химичен дисбаланс и като следствие поставя под въпрос какво правят всъщност антидепресантите. Изследователите казват, че откритията им са важни, тъй като проучванията показват, че 85-90% от хората вярват, че депресията се причинява от ниски нива на серотонин или химичен дисбаланс.

Повечето антидепресанти са селективни инхибитори на абсорбацията на серотонина и първоначално се смята, че действат, като коригират необичайно ниските му нива в тялото на страдащия. Няма друг приет начин, по който антидепресантите да влияят на симптомите на депресия.

Водещият автор Джоана Монкрийф, професор по психиатрия в UCL и психиатър-консултант в North East London NHS Foundation Trust (NELFT), казва: „Винаги е трудно да се докаже отрицателен резултат, но мисля, че можем спокойно да кажем, че след огромно количество изследвания, проведени в продължение на няколко десетилетия, няма убедителни доказателства, че депресията се причинява от аномалии в серотонина, особено от по-ниските му нива или намалена активност.“

Популярността на теорията за „химическия дисбаланс“ като причина за депресията съвпадна с огромното увеличение на употребата на антидепресанти.

„Рецептите за антидепресанти са се увеличили драстично от 90-те години на миналия век, като сега на един на всеки шестима възрастни в Англия и на 2% от тийнейджърите се предписва някакъв антидепресант за дадена година.“

„Много хора приемат антидепресанти, защото са накарани да вярват, че състоянието им има биохимична основа, но новото ни изследване предполага, че това убеждение не се основава на доказателства.“

Професор Монкрийф добави: „Хиляди хора страдат от страничните ефекти на антидепресантите, включително тежка понякога абстиненция, която може да възникне, когато хората се опитват да ги спрат. Но процентът на предписаните лекарства продължава да расте.“

„Вярваме, че тази ситуация се дължи отчасти на погрешното убеждение, че депресията е резултат от химичен дисбаланс. Крайно време е да информираме обществеността, че това вярване не се основава на науката.“

Общият преглед разглежда всички проучвания, които са публикувани в най-важните области на изследване на серотонина и депресията. Общо те включват десетки хиляди участници.

Едно от откритията е, че изследването, което сравнява нивата на серотонин и неговите разпадни продукти в кръвта или мозъчните течности, не открива разлика между хора, диагностицирани с депресия, и здрави хора. Авторите също така разглеждат проучвания, при които нивата на невротрансмитера са изкуствено понижени при стотици хора. Тези проучвания са определени като демонстриращи, че дефицитът на серотонин е свързан с депресия. Но преглед на наличните изследвания през 2007 г. и извадка от скорошни проучвания установява, че понижаването му по този начин не предизвиква депресия при стотиците здрави доброволци.

Други проучвания разглеждат ефектите от стресиращи житейски събития и установяват, че колкото по-стресиращи житейски събития е преживял човек, толкова по-вероятно е да изпадне в депресия. Едно ранно проучване установява връзка между стресови събития, вида на гена на серотониновия транспортер, който човек има, и вероятността от депресия, но въпреки това, по-големи, по-изчерпателни проучвания показват, че това е невярно откритие.

Тези констатации карат авторите да заключат, че „няма подкрепа за хипотезата, че депресията е причинена от понижена активност или концентрация на серотонин“.

Saint John's wort flowers

Жълт кантарион, който помага при депресивни настроения

Някои доказателства сочат, че вярването, че лошото настроение е причинено от химичен дисбаланс, кара хората да имат песимистичен поглед върху вероятността за възстановяване и възможността за контрол над настроението без медицинска помощ.

Според изследването има и доказателства от други проучвания, че хората, които са използвали антидепресанти, са имали по-ниски нива на серотонин в кръвта си. Учените казват, че това показва, че някои доказателства са в съответствие с възможността дългосрочната употреба на антидепресанти всъщност да намалява концентрациите на серотонин.

Това може да означава, че повишаването му, което някои антидепресанти предизвикват в краткосрочен план, може да доведе до компенсаторни промени в мозъка, които пък предизвикват обратния ефект в дългосрочен план.

Професор Монкрийф казва: „Ние не разбираме какво точно правят антидепресантите с мозъка и подхлъзването на хората по този вид дезинформация им пречи да вземат информирано решение дали да ги приемат или не.“

Изследователите предупреждават, че всеки, който обмисля отказ от антидепресанти, трябва да потърси съвет от здравен специалист.

Говорител на Кралския колеж на психиатрите казва: „Антидепресантите ще варират по ефективност за различните хора и причините за това са комплексни, поради което е важно грижите за пациентите да се основават на нуждите на всеки индивид и да се преразглеждат редовно.

„Продължаването на изследванията за лечение на депресия е важно, за да ни помогне да разберем по-добре как действат лекарствата, както и тяхната ефективност. Те трябва да са достъпни за всеки, който се нуждае от тях. Не бихме препоръчали на никого да спре приема на своите антидепресанти въз основа на този преглед и насърчаваме всеки, който има притеснения относно своето лекарство, да се свърже с личния си лекар.“

 
 
Коментарите са изключени за Депресията не се причинява от „химичен дисбаланс“ в мозъка, твърдят учени