shareit

Разведряването между САЩ и СССР през 70-те години

| от |

Джереми Шури гледа локално и вижда в световен мащаб. И това му позволява да прави нови връзки между, да речем, протестните движения от 60-те години и вражда между две страни през 70-те години.

Традиционните анализи на намаляването на напрежението между Съединените щати и Съветския съюз изследват политика на баланс на силите между двете държави и техните съюзници. Но първата книга на Шури, „Сила и Протест: Глобална революция и възходът на Разведряването“ (2003), твърди, че дипломацията на една свръхсила се оформя и от случващото се на улиците – не само в Беркли и Прага, но и в Париж, Берлин и Пекин. Вътрешните вълнения, пише Сури, карат държавните глави да са по-склонни да търсят стабилност в чужбина.

По подобен начин той твърди, че глобалните сили помагат за формирането на протестните движения: „Ядрените заплахи, застояла политика и интензивната идеологическа пропаганда създадоха нарастващи очаквания и нарастващо разочарование сред младите граждани в почти всяко общество.“ В това, което той нарича „глобален срив от 1968 г.“, Съединените щати забелязват прилив на обществено вълнение и бунтове в градовете заради Виетнамската война, докато лидерите по света трябва да се изправят срещу нарастващите вълни на младежко недоволство в собствените си граници.

„Твърдо вярвам, че има дълбока връзка между това, което се случва на най-високите нива в елита на политиката и най-ниските нива на ежедневното обичайно поведение“, казва 35-годишната Шури, професор по история в Университета на Уисконсин в Медисън. „Хората на върха на йерархията – дори и в недемократичните общества – са силно загрижени за социалния ред и дълбоко загрижени за изграждането на консенсус относно своите политики“. Предишните историци „са пропуснали това“, казва той, „защото когато изучават местната история, те са склонни да се съсредоточават върху местните проблеми“.

Някои учени поставят под въпрос и двата аспекта на неговия аргумент, но Дейвид М. Кенеди, носител на Пулицър и историк от Университета Станфорд, който преподава на Шури, докато е студент там, казва, че „неговата работа има за цел да направи нищо по-малко от преосмисляне на изследването на международните дела в ерата на глобализацията“. Той смята, че Шури е на път „да бъде признат като основен учен на изцяло оригинален и необичайно взискателен подход към изучаването на международните въпроси“.

Това, което Шури прави най-добре, казва Кенеди, е да формулира политическите, културните и институционалните фактори, които влияят върху действията на държавата. Шури, който владее немски, френски и руски, както и английски език, използва и четирите езика, докато изследва архивите за „Сила и Протест“.

Мултинационализмът му идва естествено: баща му емигрира от Индия в САЩ като студент през 1965 г. и успява да получи гражданство; родена в Америка, майка му има руско-полски еврейски корени. (Заедно те ръководят компания за интериорен дизайн в Ню Йорк.) Шури нарича себе си индуевреин: полуиндуист, полуевреин. Когато израства в Ню Йорк, той казва, че политиката и световните събития са били основна тема в разговорите на масата, докато вечерят, а изучаването на историята му предлага начин да осмисли собственото си семейство, както и света като цяло.

Проучванията му го отвеждат от Ню Йорк до университета Станфорд в Охайо, където получава магистърска степен, и до Йейл, където получава докторската си степен. Според него историческите му проучвания са подтиквани от три основни въпроса: Защо хората правят това, което правят? Как идеите влияят на поведението? И как нежеланите последствия влияят на събитията?

Той казва, че обича да мисли за себе си като за човек, който свързва световете на социалната история и политическата история, изследвайки взаимодействието на идеи, личности и институции. „Мисля, че властта всъщност е свързана с този мост“, казва той. „Най-ефективните владетели са хора, които са в състояние по различни начини да свържат социалното с политическото.“

Шури говори за Хенри Кисинджър, предмет на последната му книга „Хенри Кисинджър и Американския век“. „Той е толкова елитен, колкото човек можете да бъдете“, казва Сури. „Но той се интересува дълбоко [за това, което мислят обикновените хора], защото, видите ли, на някакво ниво силата му е да създава имидж и убеждение.“ По същия начин, предполага Шури, подходът на Кисинджър към международните отношения е оцветен от личната му одисея като бежанец от Германия по време на Хитлер.

Това взаимодействие на опит и идеи „е вярно за хората от всички видове общества“. „Имаме идеи и предположения, които понякога са толкова дълбоко вградени в начина, по който виждаме света, че дори не ги формулираме.“

 
 
Коментарите са изключени за Разведряването между САЩ и СССР през 70-те години

Повече информация Виж всички