Изобретяването на корнфлейкса е интересна история, преплетена с религиозен плам, радикална здравна реформа, търговски успех и десетилетно враждуване между двама братя. Роден в кухните на санаториума "Батъл Крийк" в Мичиган, корнфлейксът започва живота си като част от строга диета, предназначена да ограничи пороците и да насърчи физическата и моралната чистота.
Двама брата прозират в тази храна различни цели за хората по света. Единият - д-р Джон Харви Келог, вижда в нея път към духовна дисциплина и физическо здраве. Другият - Уилям Келог, разглежда възможността да промени завинаги бизнеса със закуските.
Странната история за това как се появява една от най-популярните зърнени закуски в света - от здравословна храна до глобална стока - отразява идеите и противоречията на своето време.
Историята на корнфлейкса започва в санаториума "Батъл Крийк", Мичиган, САЩ. Основан през 1866 г. от американската религиозна писателка Елън Г. Уайт, съоснователка на Църква на адвентистите от седмия ден, бързо придобива международна известност. Мястото се превръща в глобален център за здраве и благополучие чрез насърчаване на промени в храненето, хидротерапия и физически тренировки.

Подходът на Келог към здравето е всеобхватен и изключително ексцентричен. Той проповядва ползите от вегетарианството, слънчевите бани, чистия въздух и физическите упражнения, като същевременно препоръчва лечения като чести клизми, хидротерапия, бани с електрическа светлина и масажна терапия. Разработва редица "здравословни храни" като фъстъчено масло.
Келог обаче не е обикновен реформатор в областта на здравеопазването и медицински "учен". Неговата доктрина за здравословен начин на живот се отнася в еднаква степен както до духовното пречистване, така и до физическото здраве. Ученият вярва, че усъвършенстването и пречистването на тялото е необходима стъпка, "за да го направи достойно за рая".
По-тревожно е неговото привързаност към евгениката. Това е набор от концепции и практики в приложната генетика, целящи подобрение на генетичните качества на група хора. Нейните защитници я разглеждат като приложна наука и биосоциално движение, целящо подобряването на човешките наследствени белези чрез различни форми на вмешателство. Други я считат за псевдонаука.
В последните години от живота си Джон Келог става яростен защитник на расовата чистота и стерилизацията. В популярната си брошура от 1911 г., "Тенденции към расова дегенерация", той твърди, че човечеството се "отровя" с лоши наследствени черти (нездравословни навици), които се предават на бъдещите поколения.
Когато говори за "човечеството", Келог има предвид "бялата раса". Чрез своята фондация насърчава расовата сегрегация и идеята, че имигрантите, които не са бели, вредят на генофонда на белите американци. Той се изказва в подкрепа на стерилизацията на онези, които счита за "умствено увредени лица". Под негово ръководство санаториумът "Батъл Крийк" лекува само "бели англосаксонци" - руснаци, индийци, евреи и чернокожи не са допускани.
За разлика от теологично вдъхновената визия на Джон за корнфлейкса като диетичен път към морално и физическо пречистване, Уил вижда една бизнес възможност.

Той не следва крайно изразените виждания на брат си и се отделя от него като основава компания през 1906 година - Battle Creek Toasted Cornflake Company. По-късно тя е преименувана на Kellogg Company. За разлика от безвкусните солени люспи на Джон, произведени от царевица и други зърнени култури, Уил започва да продава модифицирана версия на корнфлейкс - с добавена захар.
Компанията постига огромен търговски успех.
Обаче заради това започва ожесточена вражда между двамата братя, която продължава до края на живота им, като всеки от тях претендира за изобретател на корнфлейкса. В крайна сметка Уил е обявен за победител в тази битка, превръщайки се в един от първите магнати в света в производството на зърнени храни, докато Джон изчезва в относителна неизвестност.
Въпреки че първоначално са замислени като здравословна храна, днес корнфлейксът почти не носи следи от пуританските си корени. Вместо да лекува пороци или да пречиства душата, корнфлейксът е масово продавана, подсладена със захар и консумирана по целия свят хранителна стока. Това, което започва като случайно откритие от забравена тенджера със застояла пшеница, се превръща в една от най-популярните зърнени закуски на планетата.