shareit

Първи случай на зика в Русия

| от chronicle.bg |

Руските санитарни власти са регистрирали първи случай на вируса зика у туристка, завърнала се от Доминиканската република, съобщи ТАСС.

В момента болната се намира в бокс на инфекциозно отделение, състоянието й е задоволително. Установено е медицинско наблюдение на членовете на семйството й, които са били в контакт с нея. Клинически прояви на заболяването при тях не са установени, резултатите от изследванията за наличието на вируса зика в тяхната кръв са отрицателни, съобщава Роспотребнадзор – федералната служба за санитарен надзор.

Няколко дни след завръщането си от екзкурзията туристката усетила отпадналост и температура, появил се обрив. При направените й изследвания се установило, че е носител на вируса зика.

Засега няма данни при възрастни хора вирусът да нанася тежки поражения. Най-опасен той е за бременните жени, тъй като по-късно децата им се раждат с микроцефалия, съпроводена с умствена изостаналост, слепота, слухови и неврологични увреждания. Вирусът се разнася чрез ухапвания от комари от вида Aedes aegypti.

 
 
Коментарите са изключени за Първи случай на зика в Русия