shareit

Втората Световна война се печели с наркотици

Редица историци се възмущават на факта, че немската армия през Втората Световна война е използвала букет от наркотици, с които да превърне своите войници в машини за убиване, които не се задъхват, не изпитват болка и постоянно се радват на добро настроение. Повечето се продавали свободно в аптеките, изпращали се като колети на войниците и предоставяли важния ефект. Едва след глобалния конфликт ще открием ефектите от прекомерната злоупотреба, но нека не забравяме, че немците не са единствените, които се възползват от тази опция.

Британските и американските войници също са имали достъп до своя пакет с наркотици. Впрочем Хитлер също използвал оксикодон – по-късно този наркотик ще се използва от американската фармация и ще причини огромни щети – и добавял наркотикът спийд към него. Но да се върнем на съюзниците. Все повече източници споделят една и съща информация – британските и американските войници имали свободен достъп до кокаин и бензедрин – амфетимани, който постоянно създава усещането за бодрост и сила, дори когато организмът трябва да се чувства изтощен.

И най-важното, дозата можела да бъде доставена от абсолютно всеки офицер. Важното е само да се пожелае доброто настроение и офицерът веднага пристига с необходимото количество. Праткически всичко е възможно по време на война, особено след като е в името на победата. В резултат на това, мнозина не подозирали колко психологични и физически проблеми ще отключат след войната. Да не забравяме, че депресията на завръщащите се войници е наистина осезаема и продължава да се забелязва в други конфликти, в които влиза САЩ.

Pervitindose

Снимка: By Jan Wellen – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20294993

Все пак и войната във Виетнам връща хора, които са на предела на силите си, а след това наблюдаваме огромен скок на самоубийства, но нека не се отклоняваме от темата. Фронтът на Европа е бил поле на наркозависими. От едната страна имаме хора, които залагат на кокаин, от другата страна се запознаваме с букета от амфетамини – комплимент от немската медицина. Негативната страна е, че след прекомерна употреба, някои бойци губят съзнание и не могат да се сражават, което се решава веднага с фиксирани дози. Докато войниците се борят за свобода и дрогират, тайната се пази стабилно и от двете страни. Нито един войник на съюзниците не може да сподели, че се чувства зле от лекарствата.

В някои немски писма, изпратени до дома, боецът често заявява, че е добре и моли само да му се изпратят няколко кутийки с Pervitin. Да не забравяме, че метамфетамините позволявали на сетивата да се изострят, нервната система да бъде будна през цялото време, докато покрай всичко това се прокрадва и някакво безумно усещане на еуфория. Поради факта, че те са с най-дълъг ефект, първата линия на фронта предпочитали именно него. По тази причина Pervitin се предлагал като енергийна таблетка през 1930 г. в Германия. Медицината знаела много добре, че скоро конфликтът ще изисква всякакви опиати и затова се провеждали най-различни експерименти върху студенти.

Benzedrine_inhaler_for_wiki_article

Снимка: Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=21491649

Именно те получавали амфетамини, за да се провери колко дълго време могат да стоят будни и да функционират правилно. Немските авиатори на дълги полети винаги се качвали с енергийните таблетки. Според статистиката, около 3 милиона души от немската армия са получили 35 милиона таблетки за период от април до юни 1940 г. В битката при Дюнкерк, немските войници се бият 10 дена без почивка и покриват дневно разстояние от близо 35 километра. Британците често говорили за безстрашни и побеснели немски войници, които могат да оцелеят на нечовешките условия. Никой не знаел каква е тайната, докато британското разузнаване не открива Pervitin в един от падналите немски самолети.

След обстоен анализ в лаборатория, те също решили да се възползват от тази интересна форма на допинг. Вместо обаче да изберат същия елемент, лекарите се насочили към Бензедрин. И следващата година, британските пилоти са летели наистина високо – буквално и преносно. Медицинският персонал можел да избира кога да вдигне морала на пилотите си и всички чакали с нетърпение този момент.

Различни дневници показват, че след употреба на хапчето, повечето британци били готови да летят и без самолетите си. За съжаление точно този наркотик не се смята за особено безопасен, впрочем нито един не е безопасен. Бензедринът може да накара човек да спре да изпитва нуждата за сън, но същевременно няма да облекчи особено умората. Съответно, за да продължи да извършва своята работа, всеки човек трябвало да получава постоянно хапчета. Прекъсването на дозата води до моментално припадане.

В последствие се оказва, че всеки трети боец на съюзниците е неспособен да изпълни своя дълг. Много скоро британското правителство премахнало амфетамините, поради простата причина, че ефектът е краткотраен, а щетите – дълготрайни. Макар и да няма ефекта на допинг, американците го предпочитали, защото правил войниците по-агресивни и уверени, съответно и моралът се вдигал много сериозно. Самият генерал Айзенхауър е поръчал повече от половин милион таблетки за дивизията си в Северна Африка през 1942 г.

Британците междувременно преминават на спийд. Американски командващ офицер е писал до медицинския екип, че 24 танкова бригада трябва да получава по 20 грама Бензедрин на ден, докато стои в Египет. Препоръчителната доза за английските летци е 10 грама на ден. За съжаление, в края на войната никой не обръщал внимание на наркоманите, които се завръщат от фронта. Познанията и щетите оставали изцяло за победителите и победените. Съответно можем да видим и ефектите на депресия, най-различни психични разстройства, самоубийства, агресия и други. Малцина са осъзнавали на какво се дължи всичко това.

Днес най-вероятно всяка армия използва различни видове опиати, както виждаме, те работят до известна степен. Въпросът е: колко са етични? Що се отнася до руската армия, там формулата винаги е била една и съща – алкохол. Червената армия отдавна е доказала, че работи най-добре с този ресурс и както виждаме, успява да спечели войната.

 
 
Коментарите са изключени за Втората Световна война се печели с наркотици

Повече информация Виж всички