САЩ притежава цялата МиГ серия на Русия по време на Студената война

| от |

По време на Студената война, когато СССР започва да вади малко по-модерни изтребители и да притеснява запада с факта, че най-вероятно най-накрая наваксва в една особена ниша – авиацията. МиГ-29 е машината, която за първи път впечатлява американците, но ще отнеме малко време, преди да разберат, че СССР има добри и елегантни решения, но машината им има сериозни проблеми в други.

Оказва се, че когато едната страна покаже ново оръжие, другата е готова всячески да вземе един изтребител и да го изследва подробно. През 1997 г. МиГ-29 успява с лекота да настигне американските самолети и точно това повдига много въпроси, а един особено важен е: кой ще е по-бързият? Дали това ще изисква от САЩ да произведе по-добра машина, която да отговори на високата конкуренция. МиГ-29 е маневрен и доста смъртоносен за времето си, разполага с добри самонасочващи се ракети и заковава мишените от много странни и дори невъзможни ъгли. След като СССР колабира, американците успяват да закупят 21 изтребителя МиГ-29 от 4-то поколение, които да изследват.

Натискът е особено жесток, защото САЩ осъзнават, че Молдова е готова да продаде самолетите си на Иран, за да не се случи сделката, американците плащат много повече и печелят сделката. Ескадрилата заминава в Израел, където летците да се обучат и да разберат каква точно технология имат. По данни на самите израелци, били са необходими около 2 седмици, за да разберат какво точно имат противниците.

Те са впечатлени и доста доволни от фактите, но от друга страна се притесняват, защото това е вражеският самолет и той спокойно може да се сражава с F-15 и F-16, каквито има на въоръжение в Иран, Сирия и Либия – все приятелски страни за момента. Някои израелски пилоти продължават да вярват, че ако в руската машина има опетен летец, то въздушната битка няма да е нежна приказка, а ще се превърне в истинско клане.

Американците не се притесняват толкова, а това е подозрително. Още от началото на Студената война, американците търсят всякакви начини да се сдобият с военна техника. Те колекционират всичко от ракетите земя-въздух до парчета от паднали космически станции и тяхното любимо – руски бойни самолети. Благодарение на един руснак, който много дълго време е изразявал силна ненавист към комунистите, както и факта, че неговата жена е била в политически лагер за преквалификация, САЩ получават много информация за новите руски птици.

От друга страна ще открием, че Пентагона работи по една особено сложна и успешна система, тази операция носи името Constant Peg. В този период става ясно, че американците успяват да се сдобият с MiG-17, MiG-21, MiG-23 и с това да бъдат винаги едни гърди напред във въздушната битка. Благодарение на тяхната бойна програма и факта, че работят с така наречените „Червени орли“, американските пилоти могат в реално време да тренират срещу истински руски бойни машини. Оказва се, че филми като Top Gun са били абсолютната реалност, ако си спомняте първата част, Маверик тренираше именно срещу руски бойни машини.

MiG-21 е предоставен от иракски беглец на име Мунир Редфа. Той не искал повече да живее в Ирак и под режима на Садам, следователно взел със себе си точно това, което западът е искал, чисто нов руски изтребител. Притесненията на Израел са сериозни, когато започнат да наблюдават възможностите на МиГ-21 и тогава френските „Мираж“ не могат да се справят толкова лесно. Заради 20-годишно ембарго на Израел, модерни самолети като Lockheed F-104 и McDonnell F-4 Phantom не могат да бъдат предоставени. След по-сериозно изучаване на тази технология, израелците ще предоставят самолета на американците и той отлита за Зона 51. Маркиран е като друг изтребител.

Не трябва да забравяме, че точно този изтребител се смята за един от абсолютните демони във Виетнам. Истината е, че американските летци са имали доста главоболия, а сега могат да тренират точно с този вид изтребител. Това е позитивната страна на нещата. Един интересен факт е, че след този трансфер, Израел получава чисто нови Phantom F-4. ЦРУ ще докара втория важен артефакт в САЩ – МиГ-23. Самолетът идва от Египет и е с кодовото име Have Pad. Въпросният е бил докаран в САЩ на части, а след това и сглобен за полети. Инженерите намират силните и слабите страни, разбират максималната скорост и максималната височина на полета, показват какви завои могат да се правят и още много други. Програмата работи толкова добре, че американците успяват да вземат още 17 МиГ-а и да започнат да ги изпращат на части до базата, за да могат да бъдат изследвани отново и отново.

За усилията си, Египет получава щедри награди под формата на самолети за около половин милиард, включващи F-4 Phantom и F-16.

Щом новите летци се появят на пистата, за да тренират срещу американски МиГ, настроението се обърквало значително. В началото се изисквало повечето пилоти да преминат седмична тренировка в Зона 51. От доставката на изтребителите до 1990 г. ще стане ясно, че повече от 6000 пилоти вече са знаели как да водят бой с руските изтребители. Една от най-големите изненади за всеки гост е, че американците притежават руски изтребители. Всеки подписва клауза за поверителност, а след като програмата ще спасява животи, никой не се е оплаквал. Във времето се налага на американските инженери да правят и резервни части и така позволяват програмата да продължава.

Резултатът е впечатляващ, когато в мисията „Пустинна буря“ няма нито един свален американски самолет. Инструкторите си спомнят и още една подробност. От неделя до петък, когато се провежда обучението, инструкторите позволяват на пилота да лети на МиГ-а и след това трябва да се изправи срещу него. При втория полет се водят симулации на въздушни боеве. По време на първите дни е ясно, че нито един пилот не е щастлив от факта, че не може да се справи с руската машина, но до петък, самите инструктори не искат да идват, защото гостите в базата не просто ще се справят с противника, а ще го унижават. Това не е чак толкова демотивиращо, особено след като същите пилоти никога няма да повтарят историята във Виетнам.

Последните придобити артефакти, както се твърди към този момент, идват от бойното поле в Украйна, където се твърди, че американци са успели да приберат свалени Сукхой Су-35. Какво ще излезе от тях и какво се очаква да се случи, предстои да разберем в бъдеще.

Руските изтребители, поне онези, които се раждат във времето на СССР, отговарят на някои основни изисквания за воденето на боеве, определено настигат противниците си, особено към края на Студената война, когато се въвежда специална руска програма за летците, но след разпада на тази програма, повечето нови летателни апарати се оказват просто една добра реклама и нищо повече от това.

Гениалната тактика на ЦРУ и други разузнавателни агенции, да закупуват или дори да откриват пилоти, готови да предадат военната си техника, позволява на американците да извлекат най-доброто. По време на онзи абсурден режим е очаквано, че има повече от достатъчно мераклии, които да избягат със своите изтребители.  

 
 
Коментарите са изключени за САЩ притежава цялата МиГ серия на Русия по време на Студената война