AK-15: Руската щурмова пушка, която води началото си от AK-47

Въпреки че АК-47 е може би най-известната руска пушка, в страната са създадени и много други оръжия. Едно от тях е АК-15, който влезе на въоръжение в руската армия в края на 2010-те години, заедно с АК-12. С подобрените си характеристики и повишената скорост на стрелба, пушката е сила, с която човек трябва да се съобразява на бойното поле.

Руски войник с АК-74М.
Снимка: Виталий Кузьмин / Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Макар че АК-15 води началото си от АК-47, неговият истински прародител е АК-74М – по-специално вариантът „М“ от 90-те години на миналия век. Той е разработен като част от програмата „Ратник“, която има за цел да създаде до 40 нови изделия за руските военнослужещи. В резултат на това е разработен АК-12, като АК-15 служи за базов модел.

Въпреки че и двете пушки са подобни на 74М, те са проектирани да бъдат по-удобни за използване: възможност за двустранно ползване, ново дуло за по-добър контрол и добавяне на релси Пикатини – тази в горната част е, за да позволи използването на различни аксесоари, а долната е предназначена за добавяне на пистолетна ръкохватка.

След като през 2017 г. бяха подложени на полеви тестове, АК-12 и АК-15 бяха официално приети от руската армия.

АК-15. Снимка: Vitaly V. Kuzmin / Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

АК-15 работи на газ и има няколко опции за стрелба – автоматично, полу-автоматично и кратък откос. Тя като цяло изглежда следва типичния дизайн на концерна „Калашников“, само с няколко промени в шахтата за пълнителя, газовата тръба и предната ръкохватка. Пушката тежи приблизително 7,72 кг и има обща дължина 880-940 мм, от които 415 мм е цевта.

За да се улесни използването на оръжието в полеви условия, АК-15 е проектиран със сгъваем приклад, за който се твърди, че наподобява американската карабина М4. Ръкохватката му също така е допълнително прорязана, за да се увеличи естественото охлаждане, което означава, че той може да поддържа скоростта на стрелбата си без необходимост от дълги паузи. Това също така предпазва ръката на стрелеца.

Говорейки за огнева мощ, пушката има патронни запаси от 700 патрона – с 50 патрона повече от АК-47М. Тя е най-ефективна на 350 метра и се зарежда с патрон 7,62 x 39 мм от съветската епоха.

На изложението АРМИЯ-2020 в Москва концернът „Калашников“ разкри някои актуализации на АК-15 и АК-12. Макар че не е променено нищо съществено, модернизациите включват няколко ергономични подобрения.

АК-308, оборудван със супресор. (Снимка: Mike1979 Russia / Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0)

Въпреки че АК-15 сам по себе си е вариант на АК-12, някои пушки са разработени въз основа на неговата конструкция. Има AK-15K, който се отличава с по-къса цев, и AK-308, който е бил поискан от международни купувачи като експортен модел.

Макар да прилича на 15, АК-308 се отличава с по-съвременни компоненти, най-забележителният от които е неговият боеприпас, който е стандартният 7,62 x 51 mm НАТО. Това означава, че цевта му е едновременно разтеглена и подсилена, което позволява на пушката да издържа по-добре на повишената тяга на този тип боеприпаси.

По отношение на огневата си мощ 308 запазва стандартните 700 об/мин, които има 15. И също така споделя възможността за прикачване на множество аксесоари, както АК-12 и АК-15.

AK-15. Снимка: Mike1979 Russia / Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Извън Русия списъкът на държавите, които експлоатират АК-15 и неговите варианти, е доста оскъден. При все това изглежда, че той се увеличава. Първата държава, която прояви интерес към пушката, е Армения, като през 2018 г. нейното Министерство на отбраната обяви, че е осигурило правата за производство на АК-15 и АК-12. С двата вида пушки са оборудвани и различни подразделения на египетската армия – най-вече специалните сили на страната.

През 2022 г. беше обявено, че Генералната дирекция за закупуване на отбранителни продукти в Бангладеш е проявила интерес към 2000 броя АК-15 от Русия. Няма обаче актуална информация относно това дали е направена поръчка.

 
 
Коментарите са изключени за AK-15: Руската щурмова пушка, която води началото си от AK-47