3 години е срокът за въоръжаване на източния фланк на НАТО – полското разузнаване е категорично, че няма време

| от |

Полша е страна, която има над 500 километра граница, споделена с Украйна и все по-често се подготвя за най-лошия възможен сценарий. С множество градове и приемането на близо 1 милион бежанци, поляците прибраха украинци и жертви на войната, когато първите бомби започнаха да падат в Киев.

В рамките на почти 2 години, полското разузнаване продължава да обръща внимание на всички руски движения и скоро представи особено притеснителен доклад, за когото най-вероятно всички ще се надяват, че ще остане само като негативна гледна точка. Източният фланк на НАТО ще разполага с точно 3 години, за да се подготви за руска атака, ако войната в Украйна реши да ескалира в друга посока. Джасек Сиевиера от Полското Национално бюро по сигурност посочва, че източният блок трябва да бъде готов за война в следващите 6 до 10 години, а това ще бъде оптимистичният вариант на прогнозата.

Източният фланк има едва 3 години, за да се подготви за отбрана, преди да започнат провокациите. Сиевиера официално посочва, че руските оръжейни заводи работят на 3 смени и шансовете да презаредят арсенала си е в рамките на 3 години. Това е сигурен знак, че Русия има намерение да продължи своето настъпление. На прицел са по-малките страни като Естония, Литва и Латвия. Да не говорим, че в последните няколко дни Владимир Путин официално заплаши Латвия, че няма да толерира отношението към руснаци във въпросната страна. Това е обичайната практика, ако сте разглеждали руския модел на поведение за организиране на една военна операция.

Полските разузнавачи посочват няколко доста сериозни проблема към днешна дата. Пентагона няколко пъти посочва, че украинската контра-атака е закъсняла и с това е даден шанс на руснаците да засилят позициите си по фронта. Официални данни посочват, че Русия е изгубила около 320 хиляди войника, но това не им пречи да направят поредна мобилизация, с която да подсилят редиците си. На източния фронт се води окопна война, която кара украинците да се чувстват забравени от Киев, макар и в повечето случаи да се стига до доста сериозни сражения и запазване на огневата линия.

Външният министър на Латвия официално посочва, че Русия е готова да води война със запада и няма никакво намерение да спира, а ако това се случи, източният фланк ще е първият, който може да пострада. Габрилеус Ландсбергис няколко пъти напомня на своите колеги в Берлин, че помощта за Украйна е от жизнено значение, тъй като това е щитът към Европа, който пази мнозина от ескалация на войната. Пред всички е подчертано, че трите страни ще рухнат доста бързо, ако нямат закрилата, на която НАТО се позиционира.

Ситуацията продължава да става особено неприятна, когато Белият дом официално обяви, че няма повече ресурси и време, за да предостави необходимото оръжие, а конгресът тепърва трябва да одобри поредната инжекция от 111 милиарда долара. На река Днепър се случва една от най-жестоките битки, която може да се преразкаже само от лириките на Данте като поредния кръг от ада. Преминаването на реката е под постоянен огън. Реката е погълнала мъртви и от двете страни, но сраженията не приключват.

Нито една от двете страни не може да направи значителен пробив и все по-често има премерване на сили от двете страни на брега, но нищо повече. Никой не знае каква е целта на тази операция и позиция, което води до особен спад на морала. Зеленски продължава да е на мнение, че ще има възможност да изтласка руските сили на юг. Проблемът е, че Вашингтон предупреждава Зеленски за подобен сценарий още в началото на 2023 г. и желязната прегръдка е царска стратегия на руските сили, които открай време водят точно такива сражения.

Пентагонът няколко пъти също посочва, че Украйна трябва да започне своето настъпление най-късно до април, преди да може Русия да върне своите позиции, но Киев отказва това и настоява за по-качествено оръжие и тренировка, преди да започне цялата операция.

През последните седмици се появиха доклади, че Путин възнамерява да изпрати още 170 хиляди души на фронта и да увеличи армията си на около 1.3 милиона войника. Украйна е изгубила около 70 хиляди души, ако се вярва на приблизителните цифри, но самата страна отказва да говори за своите загуби. Трите страни в източния фланк имат и друг проблем, през май стана ясно, че Сергей Шойгу е решил да даде зелена светлина за построяването на 12 нови военни бази, с които да има някаква защита от най-новите членки в НАТО – Финландия и Швеция. В момента трябва да разберем, че войната се води на изтощение, а не на слава и чест. Страната, която първа отстъпи или вече не може да се справи с воденето на война, официално ще изгуби.

За първи път се говори за създаването на мобилизационен модел, който позволява да се рекрутират достатъчно войници при нужда. Все още не е сигурно как ще продължи битката и какво се очаква в близко бъдеще, но притеснителният факт е, че мнозина вече индикират потенциалната заплаха от по-сериозна ескалация. Не трябва да забравяме, че една по-сериозна победа може да накара Руската федерация да си потърси късмета отново, активирайки всички познати методи за хибридна война и за по-сериозно настъпление, при това извън пределите на Украйна.

Украинското разузнаване подозира, че въпросната стъпка тук ще е обвързана със замразяването на войната и спирането на сражението за определен момент. Мнозина очакват да има пауза на сражението, а това крие до следващ неприятен момент – достигането на пълна бойна мощност, която води до нови по-сериозни атаки през 2028 г. Това е онзи период, в който се отваря глътка въздух и този път не е сигурно коя страна ще издържи на натиска.

Факт е, че въпросната война е била известна на мнозина и почти никой не е подпомогнал украинските сили от самото начало, но е факт, че към този етап има застиване на действията и превъоръжаване, но по-важният въпрос е ориентиран към близкото бъдеще. Всеки ден, който се прекарва в окопи, не може да гарантира по-сериозна експанзия, когато времето и метеорологичните условия не играят в полза на никого, краят продължава да се мести някъде напред в календара.

 
 
Коментарите са изключени за 3 години е срокът за въоръжаване на източния фланк на НАТО – полското разузнаване е категорично, че няма време