Какво трябва да знаем за 4 юли

| от chronicle.bg |

На 4 юли 2019 американците празнуват 243 години от независимостта на САЩ. Очакват се партита, барбекюта, фейерверки, речи на Доналд Тръмп, военни паради и прелети на самолети – невъзмутим израз на патриотична гордост. Ето какво трябва да знаем за празника.

Той отбелязва подписването на Декларацията за независимост (от Великобритания) на 4 юли 1776 от така наречените Бащи-основатели на САЩ. Историкът Ричард Морис през 1973 казва, че те са Джон Адамс, Бенджамин Франклин, Александър Хамилтън, Джон Джей, Томас Джеферсън, Джеймс Мадисън и Джордж Вашингтон.

Така се ражда една модерна империя.

Declaration_of_Independence_(1819),_by_John_Trumbull

Подписването на Декларацията за независимостта, Джон Тръмбъл, 1819

Британската империя е изградила присъствие в Новия свят, още когато сър Уолтър Рилайт установява взаимоотношения със източна Америка през Елизабетинската епоха.

До 18 век Северна Америка се ръководи от Лондон. Тя е съставена от 13 колонии: Делауеър, Пенсилвания, Ню Джърси, Джорджия, Кънектикът, Масачузетс, Мериленд, Южна Каролина, Ню Хемпшир, Вирджиния, Ню Йорк, Северна Каролина и Роуд Айлънд и плантациите в Провидънс. Те са предимно селскостопански райони, силно експлоатирани от имперските си владетели особено земите с тютюн.

Първоначално отношенията между заселниците в Америка и Короната са приятелски, но скоро се появява напрежение в отговор на наложените от крал Джордж III британски закони и данъци. Особено „Законът за марката“ от 1765, които налага такса за всяко парче напечатана хартия. Местните не са никак доволни – те на практика са облагани с данъци без да имат свои представители във властта.

Следват бунтове, най-изявеният от които е Бостънското чаено парти от 1773. Той е протест срещу Закона за чая, който прави компанията East India монополист в бранша, и се изразява в това група, наречена Синовете на свободата, облечена в индиански дрехи, да изхвърли цял кораб с чай в морето.

Boston_Tea_Party_w

Бостънското чаено парти

Този бунт е едновременно подигравка с любимата напитка на Острова и зов за съпротива срещу империалистите.

Негативните чувства се засилват от последвалите „Принудителни закони“, с които се оттегля полунезависимостта на Масачузетс като наказание за чаеното парти.

Провеждат се два Континентални конгреса с делегати от тринадесетте колонии с цел да се организира съпротива. На втория конгрес във Филаделфия през 1775 се подписва Декларацията за независимостта и се обявява Американската война за независимост като в Конкорд, Масачузец, започват и открити боеве. Войната ще продължи 8 години, до подписването на Парижкият мир през 1783.

472px-Treaty_of_Paris_1783_-_last_page_(hi-res)

Парижкият мир

Самата декларация е изготвена от Джеферсън, Франклин, Джон Адамс, Роджър Шърман и Робърт Ливингстън и определя неотменимите човешки права, казва че „всички хора са равни“ и гарантира на всеки правото на „живот, свобода и стремеж към щастие“.

Текстът е предаден на Конгреса на 28 юни 1776, гласува се на 2 юли и официално е ратифициран на 4 юли. Новината за първи път се публикува в печата от The Pennsylvania Evening Post два дни по-късно.

Committee_of_Five,_1776

Джеферсън, Франклин, Джон Адамс, Роджър Шърман и Робърт Ливингстън

Първите публични четения на Декларацията се провеждат във Филаделфия и са посрещнати с камбанен звън и огньове.

В Бристъл, Роуд Айлънд, салюти от 13 пушки сутрин и вечер отбелязват празника през 1777 – първият официален Ден на независимостта на новата държава. Градът провежда парад ежегодно от 1785 насам.

През 1778 Джордж Вашингтон, тогава генерал в революционната армия, дава двойна дажба от ром на войниците, за да отбележи празника.

Първото музикално произведение, написано в чест на независимостта, е Psalm of Joy на Йохан Фридрих Питър, който го създава в Слаем, Северна Каролина, през 1783.

Конгресът официално прави денят неплатен неработен за държавните служители през 1870, но става платен през 1938.

088f5c5f20a15e7d122e41347b00db99

The Pennsylvania Evening Post, 6 юли 1776

Днес всички големи градове празнуват с фойерверки, като Белия дом също организира собствена заря. Хората организират пикници, бейзболни игри, маршове, паради, духова музика…

 
 
Коментарите са изключени за Какво трябва да знаем за 4 юли

Повече информация Виж всички