shareit

Един необразован ученик създаде военната индустрия на Финландия

| от |

Между 1922 и 1940 г. Аймо Йоханес Лахти създава някои от най-добрите финландски малокалибрени оръжия. Неговият боен арсенал включва пистолети, картечници пистолети, картечници и анти-танкови оръжия. Преди края на Първата Световна война, Финландия е била автономно графство от Руската империя. Като такова, Финландия често използва руските оръжия. Получават стандартните пушки от руската армия и ги използват и след края на тяхната независимост.

През 1919 г. се обявява официалната програма за разработка на финландско оръжие и разработка. Всеки човек, който може да представи интересни и оригинални решения за армията, но Лахти пристига с цял арсенал от предложения. Финландската армия ще приеме много от неговите дизайни и скоро ще открием, че няма войник, който да не използва Lahti L-35 пистолет и Lahti L-39 20 мм анти-танкова пушка. Полу-автоматичната пушка Suomi KP/-31 и Lahti-Solaranta M/26 автоматичната пушка е направена със съдействието на други дизайнери, но оригиналната идея е отново на Лахти.

Кой обаче е човекът, който има толкова сериозен поглед към военната индустрия и дава необходимите отговори в едно много бурно време?

Лахти напуска училище в най-ранната възможна възраст, но не спира да се прехласва по оръжието като инструмент за защита. Започва работа на най-различни места, служи една година в армията и има възможност да разгледа всеки един модел. Прекарва време и в железниците до 1920 г. и след това се връща още един път в армията, за да продължи своята мисия.

През 1932 г. е назначен за военен инженер, а след това става директор на военната индустрия. В средата на 20-те години на миналия век, той започва да разработва своя първи дизайн. Разглежда оръжия като Bergmann MP18. Първият му дизайн е Suomi M22 и по-късно пуска M26, които по-късно ще бъдат основата за Lahti Suomi KP/-31. Автоматът стреля с 9 мм куршуми и може да използва 40 и 71 патрона в пълнител, вторият е барабанен. Финландската армия използва официално на въоръжение автомата през 1931 г. и са произведени повече от 5000 автомата, преди да започне прословутата зимна война.

Suomi се оказва семпъл, надежден и точен автомат, използващ малко по-дълго от стандартното дуло. Произвежда се под лиценз в Швеция, Дания и Швейцария. Странно или не, руснаците ще се върнат с такъв автомат и по-късно ще го копират в прословутия руски Шпагин. Вторият дизайн, който влиза в употреба, разполагащ със система за намаляването на отката и може да стреля на автоматична стрелба, както и на единична. M/26 разполага с пълнител с 20 патрона или барабанен със 75 патрона. Успехът продължава да следва Лахти. По време на Зимната война, финландците ще му донесат лека картечница, която са успели да пленят.

Лахти е допълни арсенала с разработката на полу-автоматичен пистолет, копиран от немския Luger. Германците никога не са смятали оръжието за полезно при отрицателни температури, но Лахти решава този проблем. L-35 ще има физически прилики с немския братовчед, но не споделя никакви механични прилики. Лахти използва триъгълен ударник, който затваря по-бързо целия механизъм. Добавен е и ускорител, който обикновено може да бъде открит в леките картечници.

С него е сигурно, че пистолетът ще стреля при всякакви условия. Инерцията от изгорелите газове засилва механизма и позволява бързото зареждане на следващия патрон. Още по време на Зимната война ще има опити да се спести този механизъм, но веднага след установяването на грешката, финландците връщат обратно посочената технология.

Lahti L-35-1.jpg

Финландският пистолет разполага с 9 мм патрони и събира 8 в пълнителя си, които не изискват никаква допълнителна работа, пистолетът може да стреля веднага след зареждането и няма никакви проблеми с мръсотия. От него ще бъдат разработени повече от 15 хиляди във Финландия. Продава се под шведски лиценз и се копира, като там производството е до 80 хиляди пистолета, произведени до 80-те години на миналия век.

Производството на по-големи оръжия като L-39 20 мм анти-танкова пушка. Лахти искал да я произведе като ПВО оръжие, като накрая създава малко по-лесна за пренасяне и използва същите муниции. След монтирането ѝ, тя може да даде воля на 10-те патрона в пълнителя, работи изцяло с помощта на изгорелите газове и се зарежда автоматично след всеки следващ изстрел.

В началото на Зимната война е един от най-страховитите инструменти, които карат руските танкисти да се замислят откъде да минат. Партизанската война на финландците е толкова ефикасна, че жертвите са доста високи. Едва след подобряването на танковата система, Лахти ще осъзнае, че трябва да подобрява своето оръжие. След като по танковете няма много ефект, финландците ще започнат да го използват срещу вражеския персонал и обстрелват съветските позиции.

Лахти успява да направи голямата пушка мобилна, поставяйки ски на нейния триножник. Всички оръжия на Лахти са изключително надеждни и рядко засичат. Описанието им за поддръжка е толкова кратко, че мнозина дори не го четат. До края на живота си, Лахти ще произведе още около 30 различни вида автоматични пушки, някои от неговите дизайни са разглеждани от САЩ и подобрявани значително.

Многократно получава покана да се премести в САЩ, но той самият твърди, че няма да има по-добри условия, следователно остава в родината си. На 50-годишна възраст е с чин майор-генерал и се радва на своята военна пенсия. Умира през 1970 г. на 73-годишна възраст, завещавайки традиция и качество в производството на военната индустрия. Днес някои от неговите запазени оръжия достигат луди цени сред колекционерите на оръжие.

 
 
Коментарите са изключени за Един необразован ученик създаде военната индустрия на Финландия

Повече информация Виж всички