Виетнам с тайна сделка за руско оръжие на стойност от 20 милиарда долара

| от |

Посещението на Джо Байдън във Виетнам даваше индикации, че Ханой е на път да направи още една крачка и да заздрави отношенията си със САЩ. Това до някаква степен подсказваше, че страната е готова да партнира със САЩ, вместо да се води по интересите на Китай и Русия, както се случва от доста дълго време. По време на визитата, Байдън няколко пъти повтаря, че основен приоритет в това отношение ще е запазването на мира, подобряването на инвестициите и стабилизирането на региона.

Същите интереси, поне така коментира и Нгуен Пху Тронг – виетнамския лидер към този момент, са очаквани от САЩ, като основната цел и фокус на срещата е разговори за стратегически връзки и подобряването им през следващите години. На комунистическата партия във Виетнам беше няколко пъти подсказано, че трябва да се ориентира върху решаването на проблеми с човешката права, които от години са нарушавани.

Странното е, че докато двете страни показват взаимни интереси и желание за приятелство, Ханой прави и някои много интересни заходи, стремейки се да оборудва армията си с руски арсенал, нарушавайки наложените американски санкции. Самата сделка се прави като вътрешна афера на правителството на Виетнам и до този момент не е била известна на никого.

Министерството на финансите, което притежава въпросните документи, официално показва, че първите опити за сделки са се случили някъде на около 23 март. Още по-интересният елемент е, че след като има наложени санкции на Русия, Виетнам трябва да заплаща, използвайки сделки с петролни компании в Сибир, където официално има участие. Подписан от виетнамския министър-председател, този документ ясно показва, че страната се стреми да закупи арсенал от Русия и с това да подсили стратегическото си доверие. Това се случва във време, в което Русия е под ембарго от западните сили.

Виетнам определено няма много избор и подобни сделки са логични. Един от 10-те най-големи вносители на оръжие в страната е именно Русия и доставката на ново и по-модерно оръжие е било винаги от тази страна. САЩ отдавна се заканва, че ще санкционира онез армии, които са готови да закупуват руско оръжие. Отношенията с Виетнам стават малко колебливи, особено след като именно САЩ се надява да спечели тази сделка и по този начин да прекъсне китайското влияние, както и да позволи някаква форма на защита на Виетнам в Южно Китайско море.

Маневрите на Виетнам не се разглеждат като позитивни и бързо връщат лентата назад във времето на Студената война, както и повдигат напрежението в още един момент, когато Украйна се бори за своите собствени територии със зъби и нокти. Американските дипломати още не са коментирали въпросната тайна военна сделка между Русия и Виетнам. Ханой се опитва да танцува с всяка велика сила, но очевидно не се отказва от руското оръжие, с което се опитва да намали американското влияние. Нещо повече, Виетнам се стреми да играе особено интересен танц с великите сили и по този начин да избегне полицата „Ние или те“.

По мнението на политици като Ян Стори, възможно е САЩ да пропуска една от големите подробности – колко сериозни са отношенията на Виетнам с Китай и Русия. Стратегическата позиция на Виетнам, по мнението на различни експерти, често е доминирана от Китай на север и от Русия в исторически план. Като страна с популация от близо 100 милиона души, Виетнам често се стреми да бъде в добри отношения с всички.

Интересното е, че Виетнам възнамерява да закупи оръжие от Русия по възможно най-оригиналния начин, елиминирайки санкциите. По мнението на комунистическата партия на Виетнам, Русия е била и винаги ще бъде особен партньор по отношение на отбрана и сигурност. Два месеца след като е направено предложението, Дмитри Медведев е направил тайно пътуване до Ханой, за да договаря условията. Оказва се, че Виетнам ще плати 8 милиарда долара в хода на 20 години.

От началото на войната в Украйна, Виетнам се оказва един от най-големите партньори на Русия. Страната отказва да налага санкции и гласува срещу изключването на Русия в Консулството за защита на човешките права. През миналия месец Шойгу е заявил, че Виетнам е идеалният купувач и партньор в дългосрочното въоръжаване с руско оръжие.

САЩ се опитват да дръпнат Виетнам далече от руската орбита. През 2016 г. Вашингтон вдига оръжейното ембарго на Ханой. Никой не очаква, че Виетнам ще започне да купува американски изтребители, но пък е ясно, че Виетнам има свободата да противодейства на политиките на Китай. Подобряването на Американо-Виетнамските отношения и привличането в дългосрочно партньорство ще даде някакви по-специални ходове на САЩ.

Дори и преди войната в Украйна, военната индустрия на Русия започва да показва някакви проблеми. Ханой предприема диверсификация по тази тема и започва да търси оръжие от Израел и Чехия, избирайки и други доставчици по пътя. И докато Москва не се намира в най-розовото си състояние, мнозина се чудят дали изобщо ще се намерят достатъчно руски заводи, които да завършат сделката и да отговорят на партньорите си относно разработката.

През 2017 г. се приемат нови санкции към Русия, които забраняват закупуването на руско оръжие, както и на разузнавателна техника. Санкциите се налагат към Русия и към страните, които се стремят да извършват подобни бизнес сделки. От последната година насам, руските банки са изключени от глобалната система за разплащане, което кара Виетнам да търси други варианти за разплащане. Виетнамски експерти са на мнение, че закупуването на оръжие от Русия ще наруши много сериозно престижа на държавата. Тази покупка най-вероятно ще има отражение върху икономическото и глобално развитие на страната, както и на пазарите в САЩ и Европа.

Има и друга особено важна връзка. Смяната на оръжейните линии и обучаването на персонал може да отнеме години и дори десетилетия. Исторически погледнато, руските ракети са тези, които носят победата на виетнамските комунисти в битката срещу американците. Поколения от виетнамци са възпитани в любов към СССР и по-късно към Русия. Има и логика, защото дори упътването и контролните уреди на виетнамската бойна техника е на кирилица. Смяната на оръжейната технология изисква обучение и подготовка за преминаването на езиковата бариера.

Има и още една важна причина, поради която Виетнам предпочита руското оръжие – покупката на западно ще изисква по-сериозна прозрачност, докато сделките с Русия винаги остават в сянката на скрити договорки. Карил Тайър напомня, че всяка една сделка с Русия може да мине под масата и да скрие различните разходки. Виетнамските генерали не биха искали да се откажат от финансовите инжекции, които получават в хода на всяка една сделка, следователно порочната практика не може да бъде толкова лесно прескочена.

Към всички изброени фактори не трябва да се пропускат и виетнамските хардлайнери, които често се страхуват от идеята, че във Виетнам може да има демокрация, както и някаква форма на революция за премахването на настоящата партия. И докато никой не би отказал икономическо партньорство със САЩ, Виетнам никога няма да обърнат гръб на Русия, когато се говори за военна техника. Една от причините е, че всички военни са про-руски настроени.

Защо Виетнам? В исторически план ще стане ясно, че именно тази страна е успяла да се разправи с французи и американци. През 1979 г. успява да изтласка дори китайската армия, която прави опити за колониална доминация. Виетнам е особен играч на глобалната военна сцена и може да постигне това, което много други не биха могли.

Ханой остава много зависим и трябва да играе с тази дипломация, особено след като е обграден с редица трудно съседи. При всеки опит за партньорство с една велика сила, Виетнам бърза да подаде ръка и на друга. Твърди се, че именно лидерите на Китай и Русия ще посетят Виетнам до края на тази година. Причината е логична, опитите на САЩ за влияние, трябва да бъдат успокоени пред погледите на останалите страни.

Поддържането на баланс е почти винаги грешна стратегия, но на този етап ще забележим, че Виетнам се справя особено добре. И докато има мераци за нова военна сделка, младите членове на виетнамската комунистическа партия не са в чак такъв екстаз. Оказва се, че повечето дори не са амбицирани да продължават това партньорство.

Сделката няма да доведе до нови санкции и по още една причина, Виетнам може да бъде сериозен партньор на Вашингтон в опитите за укротяването на Китай. В подобна патова ситуация е сигурно, че Виетнам няма да бъде наказан, но няма да бъде и поощрен за своите икономически действия и решения.  

 
 
Коментарите са изключени за Виетнам с тайна сделка за руско оръжие на стойност от 20 милиарда долара

Повече информация Виж всички