Играта на сенчести почетни консули – как се прокарва Кремълско влияние на Балканите (и не само)

| от |

Международният консорциум на разследващите журналисти разказва една много интересна история за агентите на влияние и играта на сенчести дипломати. Разследването, в което участват хора като Уил Фитзгибън, Деби Цензипър, Ева Херсковиц и други, практически проследява развитието на различните консули, стремящи се да използват своето време за дипломатическа мисия за други цели, различни от установяването на културен мост, търговски дейности и други позитиви за икономиките. Историята е публикувана на 4 декември 2022 г. и показва това, което все по-често наблюдаваме.

Историята им се развива в Будва, Черна гора. Градът е с история, намира се на красивите брегове на Адриатическо море и позволява на човек да се наслади на красивия плаж, както и на историята, която се е ковала на Балканите с векове. Именно тук Русия отваря своето първо консулство. Неговият почетен консул е Боро Джукич и задачата му е ясна, да успее да открие културните връзки, да помогне за развитието на руски бизнес, да достави повече туристи и да бъде от полза, както на своята собствена страна, така и на тази, в която е изпратен.

Едва ли някой би могъл да се усъмни в неговите думи, все пак няма да има нищо лошо да се видят приходи от Русия в Черна гора, но има един проблем, добрите намерения винаги водят до някои по-мрачни посоки. Вместо да изпълни основните си задължения, Джукич предпочита да поеме агресивната роля на бюрократ, който търси всякакви варианти за намеса в политиката на страната, опитва се да открие съюзници и партии, с които да прокара Кремълската философия и преди всичко се стреми да оголи още повече правителството, което към този момент има един много ценен съюзник – САЩ.

По време на неговия мандат от 2014-2018 г. Джукич ще се стреми да открие по-твърди политици, които да бъдат подпомагани от Кремъл и да сформират своя партия, а след това да постави и главната цел – излизане от НАТО. Новата партия има нужда от щаб квартира и Джукич ще предложи своя личен дом в Подгорица – столицата на Черна гора. Не си мислете, че този консул е сам, напротив, той е част от една много сериозна мрежа, като основната мисия е винаги да се търсят привърженици и почитатели, както на Русия, така и на Владимир Путин. Именно с този властелин се забелязва и силното разрастване на международната политика, а някои от кандидатите са канени директно от уюта на своя собствен дом, за да се включат в сферата на влияние.

Експерти посочват, че именно консулите играят стратегическа роля за изместването на публичното мнение и прокарването на Кремълска идея. Задачата е много лесна – трябва да се открият онези слаби европейски нации, които могат да бъдат разклатени и на които може да се повлияе много силно. В един от случаите се посочва, че няколко разузнавания посочват влиянието в Северна Македония да се прокарва именно от консулите там. В Черна гора ще има много сериозни наблюдения от страна на Любомир Филипович – политически учен и бивш заместник-кмет на Будва. Именно Филипович посочва, че Джукич помага за разпространяването на хаоса и дисфункцията в неговата страна, която се бори с установяването на своята идентичност от момента, в който се превръща в суверенна държава в редиците на НАТО през 2006 г.

„Той премина отвъд правомощията на почетен консул. Премина отвъд границите на официалния дипломат. Неговото намерение беше да навреди на социума на Черна гора.“ – споделя Филипович.

Почетните консули се назначават в по-малки държави, където е трудно да се създаде по-мащабна дипломатическа мисия. Най-често се избира тази титла за страни, които не могат да поддържат или да изграждат консулство. Международната спогодба посочва, че един консул има право да получава същите привилегии и защити, които получават и дипломатите, включително и възможността да пренася своя дипломатически багаж през граница, без да се налагат инспекции, в допълнение към това се посочва, че има право да държи архив и да провежда секретна кореспонденция, която също не подлежи на търсене.

В замяна на това изискване ще се наложи да изпълняват своята почетна роля, да бъдат доброволци, които се фокусират върху културното и икономическо отношение, без да намесват никакви политически гледни точки на правителствата, които представят. Много от тези консули правят точно това, промотират възможностите на своята индустрия, показват изкуството на страната си там, където са поканени, опитват се да помогнат на изгубените или пострадалите, помагат за издаването на визи и още много други. Международното разследване на ProPublica и ICIJ посочва, че в момента има повече от 500 консула, които са били обвинени в престъпление или са се възползвали от собствената си позиция, за да трупат печалби, особено след като имат защитата от закона.

И докато няколко десетилетия тази титла не беше интересна за никого в Русия, Путин бърза не просто да избере някои от най-важните си кардинали за изпращане на дипломатическа мисия, той дори се старае да създаде така наречената „Лига на почетните консули“. Извън Русия, такива кадри са назначени в шест континента, а номерът им надхвърля повече от 80 души само след първото десетилетие от управлението на Путин. Не се изненадвайте, когато забележите, че всички тези хора са първите, които бързат да се изкажат, когато става въпрос за санкции.

Американка, който служи като почетен консул за Русия в Денвър, пътува до Крим само няколко години след анексирането. Същата посещава музея, прави няколко снимки и обяснява, че всичко е наред, но същевременно Американския департамент посочва, че има мъчения, незаконни арести и етническо насилие, както и корупция. След анексирането става ясно, че в Крим се е отприщило всичкото зло.

Ролята на почетните консули не се променя, още по-интересното е, че след нападението на Киев, двама такива ще побързат да заявят, че Путин е трябвало да предприеме точно такива действия много по-рано. Такива са думите на почетния консул  Константин ван Влотен в Холандия, който се обявява в подкрепа на Путин. Консулът в Испания се появява в руска държавна телевизия, за да потвърди всички злини, извършени от „украинските терористи“ – очевидно само той не е разбрал какво се е случило. Педро Моуриньо Узал пътува до Крим и се представя за независим наблюдател и гарантира, че самият референдум от 2014 г. е бил нормален и прозрачен, докато целия останал свят го описва като нелегитимен и грешен.

Някои страни прогониха своите почетни консули в резултат на войната, докато други предпочетоха да ги запазят и сега същите се превръщат в гласни кадри на самия Путин и неговия режим в Европа. Много от тях се занимават с организирането на протести и още много други интригуващи дейности. В момента Русия има дипломатическа мисия в 45 държави.

Сред тях може да се открие и собственик на хотел и нощен клуб в Мексико. Почетният консул там може да се похвали с охранител, който осигурява контакта на самия консул с членове на организирана престъпна група, носеща името „Руснаците“. Историята е отразена от издание Procesco и определено може да разкаже някои много специални подробности за отношенията между Русия и Мексико. Друг почетен консул е човек от Екваториална Гвинея, който става почетен консул на Русия през 2011 г. – преди това е бил в затвора за продажба на далекобойни ракети с възможност да носят ядрен материал. Ако се чудите кои са неговите клиенти – Иран и Китай. Докато четете тези редове, въпросният вече не е в обхвата на журналистите и отказва да коментира своята дейност.

Джукич остава почетен консул в Черна гора до 2018 г. След това страната го разжалва като отговор към Русия. Самият Джукич няма участие за инцидента, свързан с отравянето на Сергей Скрипал. Самият Джукич отказва да се представя за руснак, а за човек, който обича Русия, но това не му пречи да обясни, че НАТО трябва да бъде разпуснато веднага, докато в социалните мрежи демонстрира своята пълна любов към същия диктатор.

Виенската конвенция от 1963 г. показва, че един консул има право на някои положителни страни като специална лична карта или паспорт, специални номера, освобождава се от юридическа отговорност за престъпление, извършени в страната, а се разглежда като престъпник в страната, която представлява, освен това има право на защитена дипломатическа поща и личен архив, който да позволи точно това.

Практиката за въпросните кадри е установена още от времето на СССР и повечето лидери ги разглеждат като буржоазни шпиони.

Разследващите журналисти посочват, че най-често се избират почетни консули, които преди това са били във високите кръгове на олигархията. Първите избрани консули са в Бразилия, Бангладеш, Сейшелите, малко след това има консул в Тайланд и много други. Към момента около 9 от почетните консули са били санкционирани след избухването на войната. Сред тях е и Ковалчук, който е санкциониран още от 2014 г.

Що се отнася до Джукич, той е просто фамозен. Роден е в Подгорица през 1970 г. Живее с майка си, защото баща му по-късно се мести в СССР. През 1989 г. заминава за СССР в Москва на 19-годишна възраст и знае много малко руски. В началото не е впечатлен, вижда гладна и мръсна Москва с празни рафтове, счупени улици и хора, които карат стари коли. През 1997 г. след работа с Австрийска търговска компания, той се завръща у дома и става съветник в Министерството на Външните работи.

През 2013 г. Украйна го назначава за почетен консул в Черна гора. Тогава мотивите са обвързани с даване на повече шансове на украинците, подпомагане на техните визи и уреждане на ваканции. Настроенията му се променят през 2014 г. При неговото назначаване, страната вече иска да стане член на НАТО. През 2016 г. властите успяват да прекъснат опит за преврат по време на избирателния ден, разработен с помощта на руски разузнавачи, които са се опитвали през цялото време да свалят правителството и да убият про-западния министър-председател. Черна гора влиза в НАТО през следващата година. С назначаването ще бъде казано на страната, че това ще е началото на една дълга и агресивна кампания, в която сенчестите агенти на Путин ще се стремят да правят пакости.

Само четири месеца след това ще дойде и първата проява на Джукич. Той ще организира пътешествие до Москва за Марко Милачич, един от най-известните и анти-натовски популистки лидери в страната. Няколко пъти е съден за нелегални протести. Лежал е в затвора около 20 дена за изгарянето на натовско знаме. Там се среща със Сергей Железняк – един от санкционираните приятели на Путин.

Малко след това Джукич подписва документите за създаването на партията „Истинска Черна гора“ – крайно дясна политическа партия, която ще се ръководи от Милачич. Партията се създава в неговия личен дом. Малко след свалянето на почетния консул, той веднага заема мястото си до Милачич и започва да представя партията като най-истинското и добро решение за страната.

Бившият консул няколко пъти разказва, че е бил преследван от НАТО и в интервю пред руски медии твърди, че е защитавал всички, които са се стремели да организират протеста през 2016 г. Повечето анализатори ще го описват като черногорец, който се трансформира в руснак. Същото се случва и в Колорадо през март, миналата година. Губернатор Джаред Полис официално обявява, че щата приключва своите дипломатически отношения с Руското посолство във Вашингтон и консул Дебора Палмиери ще бъде лишена от тази титла.

Освен това са премахнати и други такива титли на собственика на Руския музей на изкуството в Минесота, президента на руска търговска фирма в Пуерто Рико и титлата на президента на колежа в Санкт Петербург във Флорида. През 2016 г. САЩ маха почетния статус на всички руски консули, освен един, след като пристига информация, че руското разузнаване се е постарало да тормози американски дипломати в Москва. Тогава остава само Палмиери. Дамата публично подкрепя Путин до 2007 г.

Подобен е и сценарият в Северна Македония, където почетен консул е Сергей Самсоненко. Той е един от много богатите руски бизнесмени с успешна бетинг компания и 4-звезден хотел в столицата. Неговото име не може да бъде объркано – хотел Русия. С негова помощ се финансира и Руската православна църква, която се представя като руска почва на македонска земя. През 2016 г. въпросният мъж става почетен консул на Русия.

През 2017 г. северномакедонското разузнаване посочва, че консулатите в Битоля и Охрид представляват разузнавателни бази, които се използват от руснаци за развиването на пропаганда и се стремят да създадат конфликти на Балканите, както и да изолират страните. Най-ясната цел на тази територия е, че се стремят да изолират Северна Македония от запада.

Няма как да се пропусне и присъствието на финансиране на Руската църква, защото религиозното влияние може да се смята за един особен сегмент на руската стратегия за влияние. След присъединяването на Северна Македония в НАТО през 2020 г. Миналото лято има и премахване на титлата на въпросния руски бизнесмен.

Джукич се насочва към своята по-интригуваща политическа кариера в Черна гора. Положението не е особено розово, след като страната прогонва шест руски дипломата, обвинени в шпионаж. Някои от неговите критици продължават да го описват като един съвършен и изключително добър агент, използващ руското влияние за различни цели. Той продължава да е активен в социалните мрежи и да се възползва от натрупаните фенове в миналото.

 
 
Коментарите са изключени за Играта на сенчести почетни консули – как се прокарва Кремълско влияние на Балканите (и не само)

Повече информация Виж всички