Дългата ръка на ФСБ в Молдова и плановете за анексиране от Руската федерация – как руското разузнаване контролираше политиката на страната

| от |

На 25 декември 2016 г. руснак с дипломатически паспорт излита от Москва и каца на летището в Молдова. Неговото име е Дмитри Милютин – генерал във ФСБ. Неговото присъствие идва точно на време, когато Игор Додон поема контрола на страната и става поредния президент. Медиите не знаят нищо за неговото пристигане, но има организирано посрещане. Колегите на Додон вече са го посрещнали и започват да го запознават със секретните операции, които трябва да се отразят по един или друг начин върху политиката на страната през следващите месеци.

Секретните служби показват и базовите документи, по които Руската федерация работи, за да оформи един по-благоприятен фронт върху бившите социалистически републики. Интересен елемент е, че Николай Чушевичи от издание „Rise Moldova“ представя впечатляващ документ за развитие на руско-молдовските отношения, които показват какви са били плановете на Русия за Молдова. Руската федерация посочва в своя документ, че ще се използва така наречената „мека сила“, която трябва да помогне за „технокрастското“ правителство на И. Чику. Русия посочва, че в настоящия момент е много важно да се изгради силно външно отношение с Русия.

В същия документ се твърди, че Русия има намерение да се облече в привлекателност, а няма да използва въоръжаване или финансова принуда.

Меката сила очевидно е комбинация от културни връзки, подкрепа, насърчаване на национален език, износ на образователни услуги, научно, техническо и иновационно сътрудничество, използване на конгресна и изложбена дейност, младежки програми и обмен. Русия трябвало да се конкурира със САЩ и ЕС, които отдавна използват същата практика. Същият документ се възмущава на присъствието на Сорос и други НПО фондации. Друг балкански фактор в цялото фиаско се оказва и Румъния, която годишно отпуска около 5500 стипендии за граждани на Молдова. Предлага се гражданство на молдовци в Румъния и друго, а медийното влияние било от изключително значение. Анализът на руските сили в онзи момент показва, че Русия имала много сериозни дупки в своята стратегия.

За да започне подобна стратегия от страна на Русия, агентите трябва да потърсят единствената целева група – проруско ориентирани граждани – интелигенция от средна и по-висока възраст, както и сънародници, които пребивават в същата държава. За да може да се говори за бързо поклонничество и влияние, руските агенти се подготвят да използват най-различни културни моменти, историческо наследство, разпространение на руски език, образователни услуги и дори трудова имиграция. Съмняваме се, че някой би пожелал да замине за Русия, особено в настоящия момент, когато икономиката потъва по-бързо и от Титаник.

Руската федерация насочва вниманието си към младите които могат да бъдат лесно вербувани за същата кауза. За успех на „меката сила“, руснаците смятат, че трябва да се използва по-сериозен кръг от различни дейности, включително министерство на образованието и културата, отбраната и други.

Първата анексация на Молдова от СССР

Източници от iStories посочват, че генерал Милютин заема ранга на изпълнителен директор на Оперативно разузнаване в 5-то отделение на ФСБ. Именно от същото отделение се взима и решението за нападение на Украйна.

„Те фабрикуваха, тълкуваха грешно, понякога дори си фантазираха, че регионите на Украйна живеят отделно от властите в Киев и щом се стимулират дори малко, същите ще се втурнат да прегърнат Русия.“

Същата прегръдка очевидно се оказа доста зловеща и в момента дружбата продължава да се изчислява по брой жертви, а не по брой прегръдки.

Въпросният генерал също така обръща внимание и на местните избори като твърди, че за манипулацията са необходими определени качества и подготовка. Например трябва да се призове по-специална и разширена технологична група, която да извърши одит относно готовността на централния и местния избирателен щаб на парламентарните избори. Изпратеният списък с желания на генерал включва локация, достатъчно добра охрана, както и екип от писатели, дизайнери и организационни мениджъри. Въпросните хора трябва да се занимават с анализ на конкурентното поле, управление на риска, възможност за влияние в избирателните комисии и след това да създават така наречената стратегия, идеен план и разбира се – контракампания.

В началото на 2020 г. Ренато Усати трябва да говори с представители на ФСБ. Усати е лидер на „Нашата партия“ и разбира, че трябва да подкрепи преизбирането на президента Додон за втори мандат. За да няма никакви изненади, Усати представя всичката информация и признава, че е разговарял с представители на ФСБ, които са влияели пряко върху изборите в Молдова. През ноември 2019 г. Додон снима със своя личен телефон щабът на социалистическата партия. Сред празнуващите може да се забележи Владимир Широбоков – руски експерт по политически технологии.

Широбоков е помогнал за изготвянето на стратегия на молдовските социалисти в началото на годината. Милютин е одобрил действията и дал зелена светлина. Друга официална дейност на Милютин е да разглежда стратегиите на руските консултанти и също така определя сумата за инвестиране. Журналистите от издание Rise успяват да открият документи на руския стратег, които показват, че са инвестирани над 19 хиляди долара за кампанията, включваща много мащабно и работещо телефонно интервю за избор на президент.

Съветска Молдова от 1980 г.

Широбоков е участвал в местните избори през 2019 г. в президентските през следващата, както и в ранните парламентарни през 2021 г. Разследването на молдовските издания показва, че сред експертите е и Олга Грак, която родом е от Калининград, но реално е политически експерт на Русия. Заедно с още двама души, дамата е санкционирана от САЩ за намеса и мръсни игри в Молдова. Грак се озовава в санкциите с руски олигарси, чиято основна задача е да разширят и да продължат да корумпират политическата система на Молдова, както и икономическите институции. Интересен факт е, че един от наказаните е и Владимир Пханотниц, отговорен за манипулирането на ключови сектори в Молдова – закони, избирателния сектор и правосъдните сектори.

По думите на експерти от САЩ, мерките са поставени върху хора, които се опитват да използват слабите точки на избрани страни, водещи до дестабилизирането им отвътре. Грак работи за кабинета на Илан Шор през 2020 и 2021 г. Бъдещият политик е санкциониран през октомври, миналата година. Шор се занимава и с други дейности и не спира да организира най-различни протести, които по думите на службите в Молдова, са заплатени лично от него, както и от ФСБ. Милютин отвръща само и единствено с факта, че няма доказателства за подобни дейности. Шор заминава и се крие в Израел. В Молдова го очаква присъда за конспирация и измама. По думите на разузнаването, същият човек е отговорен за източването на 3 частни банки и заграбването на около 1 милиард долара. Това и до днес се води кражбата на века в Молдова, а и не само.

Благодарение на тази комбинация от влияние, молдовско и украинско разузнаване посочват, че това е опит да се изгради по-сериозно присътвие на руските сили в Молдова, които ще използват всички сили за да влияят и контролират югоизточните граници с Украйна.

Меката сила на Русия започва да се втърдява през лятото на 2022 г. Издания като Rise посочват, че повечето руски анализатори трябвало да обърнат внимание на идеята за окупация на Молдова. По думите на целия екип, Молдова била пленена от САЩ и Румъния, които вече са заземили своите позиции. Алфа-Груп на ФСБ посочва, че скоро новият режим ще успее да унищожи всички про-кремълски опозиции и най-вероятно ще помогне за блокирането на източния регион, изнудвайки руската армия.

Командоси от Алфа група – самата организация изпълнява най-различни видове дейност

Алфа-Груп на ФСБ се интересува от борба с пропаганда, дезинформация и евентуално насочване на вниманието срещу колективния запад. Обърнете внимание, че в летния доклад на руското разузнаване е посочено, че Молдова официално трябва да настоява за неутралитет. Искането за такъв трябва да се случи с помощта на по-специални кадри. Разузнавачите посочили, че Молдова продължава да взима решения относно своя енергиен сектор, използвайки изцяло правилата на западните партньори. Интересен елемент в целия доклад е, че съвременна Молдова се смята за „балкански котел“ и се радва на сериозно разнообразие. Влияние може да се спечели от славянското православие и традиции. За съжаление Молдова губи старото си поколение, което не може да бъде активирано за влияние и дейност, както посочват самите разузнавачи.

Предложени мерки, по думите на агентите и техния анализ от миналата година включва:

Активиране на 30-годишната пропагандна система. Тя, от своя страна, трябва да работи за изкривяване на исторически факти, етнически и езикови разделения. Основна задача ще бъде оформянето на образа на врага, неговото преференциално превъзходство над останалите. Двойни стандарти в отразяването на събития и създаването на митове относно цивилизационното превъзходство и подмяната на понятията в общочовешки принципи. Пропагандната система е можела да работи единствено сред по-старото поколение на 45-годишна възраст и повече.

Друга любопитна точка е, че блокът на комунистите и социалистите в Молдова не е особено лицеприятен. Извършените протести не са съвместни или координирани. Самата партия претърпява имиджови загуби и по този начин има отлив на членове в други формации. Въпросната опозиция трябвало да се обедини срещу прозападния курс или да се бори за неутрален статус. Интересен факт е, че нито една от създадените опозиции не може да отговори на основните искания на руското разузнаване за спечелването на вниманието. Група Алфа посочва, че активната политическа дейност се редуцира до избори и продължава да намалява. През 2014 г. се посочва, че активността е 57%, а миналата година е 48.5% Причината е, че малцинствата и диаспората може да се манипулира значително, позволявайки безопасно изчисляване на избирателна активност от едва 40%.

На последните избори от 2021 г. в Молдова, разузнавачите докладват, че са повишени тарифи за комунални услуги, цени на хранителни стоки и такива от първа необходимост. Съвет тук е да се обърне внимание на изкуствено създаване на енергийна криза, манипулация на противоепидемиологичните мерки, информационен натиски и разрастване на други негативния явления, водещи до рязко намаляване на рейтинга на избрани политически сили. Накрая анализът завършва с планове за активиране на Преднестровието и създаването на още един сателит. В зависимост от развитието на страната, Русия твърди, че не само може да последва обединение с Молдова, но и предаването на цялата зона на Руската федерация.

Ilan Shor in 2016.jpg
Илан Шор

Въпросните планове ще изискват нова инвестиция за създаването на политически сили, обединение на мнозинството на населението и създаването на компромис за останалите геополитически играчи. Поради факта, че няма как да се създаде една по-сериозна офанзива, без да се предизвика активирането на запада, единственото решение е използването на политически сили и обърнете внимание – референдум. За активирането на референдум е необходима нова политическа сила, която да лобира за приближаването до Москва, поне от препоръките на същото разузнаване.

При сформиране на такова, може да се изискват и други по-интересни мерки, като събирането на молдовски доброволци, които да се включват във войната с Украйна, но разбира се на страната на Русия. Гранична полиция на Молдова посочва, че още от 2014 г. четирима руски граждани с дипломатически паспорти са пристигнали в Молдова, прекарали са една година и след това никога повече не са се завърнали. Всички били с последователни номера на паспортите си, тоест печатани са по едно и също време. Паспортното бюро на Молдова посочва, че всеки 3-ти посетител на страната идва с руски дипломатически паспорт, обвързан директно с ФСБ или друга разузнавателна институция на Кремъл.

Идеята за политическо влияние и методологията, която работи в тази посока, може спокойно да бъде отнесена и за България към настоящия момент. Искането и създаването на нови политически сили отговаря ясно на формированията в страната, както и на различните методи за разработка, ориентирани изцяло върху история, пропаганда и изкривяване на факти. Разглеждането на подобни аномалии показва и ясно какво точно се случва в една страна като Молдова, чийто принципи до някаква степен могат да се разглеждат и със същия аршин за България.

 
 
Коментарите са изключени за Дългата ръка на ФСБ в Молдова и плановете за анексиране от Руската федерация – как руското разузнаване контролираше политиката на страната

Повече информация Виж всички