Номинативен детерминизъм: Връзката между името ви и решенията, които взимате в живота

| от | |

Може ли първата буква от името ви да предскаже професията ви и града, в който живеете, например? Звучи налудно, но според едно скорошно проучване имената ни може би наистина могат да повлияят на житейския ни избор…

Това е феномен, наречен „номинален детерминизъм“ – идеята, че хората са склонни да се насочват към сфери на дейност, които отговарят на имената им. Примерите за хора с добре съчетани имена и професии са многобройни. Например водещата на прогнозата за времето Сара Близард (близард, blizzard означава буря от англ. ез. ), ученият по управление на бедствията д-р Банг (bang – взрив), морският биолог Хелън Скейлс (scales – люспи на риба) и изследователят на храненето и затлъстяването Уилям Дайетс (diets – диети).

Предишни изследвания веч са посочвали, че проявяваме предпочитание към буквите в собствените си имена и че това предпочитание може да повлияе на решенията ни, като например избора на професия или града, в който живеем. Но много други разработки поставят под съмнение надеждността на този ефект – поради което изследователи от университета в Юта се опитаха да проучат дали той съществува в реалния свят.

„Номинативният детерминизъм би предполагал, че човек на име Денис е по-вероятно да избере да бъде зъболекар, отколкото, да речем, адвокат (dentist – зъболекар, lawyer – адвокат), или че Денис е по-вероятно да избере да живее в Денвър, отколкото в Кливланд“, пишат те в изследването. За да разберат дали това е вярно, те използват големи езикови модели, обучени на Common Crawl, Twitter, Google News и Google Books, за да уловят милиони случаи на имена на хора, техните професии и градовете, в които живеят.

В крайна сметка се сдобиват с 3410 имена от публично достъпния набор от данни на Администрацията за социално осигуряване на САЩ, 508 професии и 14 856 града. Първите имена бяха предпочетени, за да се елиминира обратната причинно-следствена връзка (например хора с фамилията Дисни, които работят в компанията Уолт Дисни) и защото е по-малко вероятно те да се променят през живота на човека.

След като контролират за различни фактори, включително пол, етническа принадлежност и честота на имената и професиите, изследователите съобщават, че са открили „последователни доказателства за връзката между имената на хората и предпочитанието към основните житейски избори, започващи със същата буква като първото име„.

Този ефект е последователен през десетилетията на XX век, въпреки че е установено, че е различен за мъжете и жените.

„Докато при мъжете се наблюдава последователен номинален детерминизъм през десетилетията за избора на професия, при жените този ефект е много по-нисък в началото на XX в., въпреки че с напредването на времето ефектът се увеличава“, пишат те. Авторите предполагат, че това може да отразява все по-голямата свобода, която жените имат при избора на професия с течение на времето.

Проучването е ограничено от кръстосания характер на данните, което означава, че то предоставя само моментна картина на номиналния детерминизъм. Въпреки това изглежда, че добавя известно доверие към неговото съществуване.

 
 
Коментарите са изключени за Номинативен детерминизъм: Връзката между името ви и решенията, които взимате в живота

Повече информация Виж всички