Какво толкова има в колана на Батман

| от chronicle.bg |

През годините става нещо като шега, че коланът на Батман съдържа инструмент за всяка нужда на супергероя, тоест всеки инструмент на света. Малко като раницата на Банана от „Плодчетата“. Но какво всъщност се съдържа в него?

До излизането на Detective Comics #29, където официално се представя мултифункционалния колан, Човекът прилеп носеше на пояса си само един инструмент – въже с кука.

s-l1000

Detective Comics, брой 29

Авторът на този брой, Гарднър Фокс, решава да развие възможностите на героя с аксесоар, върху който има множество малки торбички и отделения с различни инструменти, с които да бори лошите. Първите показани от тях са малки стъкълца, които при счупване създават голям облак от плътен и задавящ газ.

След това нещата стават още по-сериозни. Например, коланът предлага и огромен надуваем балон с формата на Батман, който може да се пуска с дистанционно (Batman #115), мини гайгеров брояч (Batman #117), а също и малък диск от асбест, които разкрива истинската му самоличност (Detective Comics #185).

identity-disc

Диска от азбест

През 1958, в брой #117 на Batman, героят вади от колана и спрей против акули – предвидлива вещ за улиците на Готам… В комикса Батман всъщност се намира под вода на извънземна планета и използва спрея срещу извънземно като логиката му е, че „ако действа срещу убийците от дълбокото на Земята“, би трябвало да работи и срещу подобни същества от друга планета. Споменаваме този репелент, защото именно от него произлиза известната (горе-долу известната) сцена от филма „Batman“ от 1966, когато Адам Уест успява да разкара акула, докато виси във въздуха над морето от въжена стълба.

Fuck-sharks

В комиксите по-нататък става ясно, че в колана има средства за съпротива срещу конкретни атаки на различните му врагове – антидот срещу токсина на Жокера, нагревател срещу Мистър Фрийз, специални ръкавици, с които ударът му става много по-силен, за да се бори с Бейн. Батман също така има подръка и малко криптонит, за всеки случай…

В по-ранните комикси на кръста на Батман има място и за пистолет. Колкото и кощунствено да звучи днес това.

Продължаваме с по-ежедневните приспособления – аптечка за първа помощ, ацетилна пръчка, която „може да среже и корпуса на боен кораб“, криминалистичен комплект за анализ на местопрестъплението, батаранги, уоки токи, ключовете от Батмобила, устройство за дишане под вода, батлезници, шперц, камера с висока резолюция и в някои случаи вече споменатото въже с кука. Освен това, коланът предлага и най-разнообразни стрелички и сачми за обезоръжаване и обездвижване на врага.

Някои от по-впечатляващите неща в колана са огнехвъргачка, електромагнитен пулсатор, звуково оръжие, напалм, взривове, криптографски дешифратор и различни видове гранати.

il_340x270.1540710315_jc8m

Батаранга

Във филма „Batman and Robin“ става ясно, че Батман държи в колана и кредитната си карта. Това е може би най-голямата му сила – да е богат.

GothCard

Кредитната карта на Батман, която явно важи „завинаги“

Както може би вече виждате, авторите на комикса използват колана на Батман, както си поискат и както им е нужно за фабулата, като обикновено в него има точно каквото му трябва на героя, за да преодолее конкретните си препятствия.

В опит да обяснят своеобразния си мързел, авторите казват, че Батман планира всичко изключително детайлно, което съответно му помага да е и изключително подготвен.

Освен нещата, които винаги са на колана, плюс нещата, което варират според конкретиките на всеки план, коланът има и защитни механизми, които да го пазят, ако някой го открадне. Той има джипиес и взривове, а освен това всяко отделение се отваря само с отпечатъците на Брус Уейн.

Самият колан е направен от титаниева сплав, което го прави почти неразрушим, освен, предполагаме, от взривовете в него, които са предназначени да го унищожат в краен случай.

Коланът на Батман съдържа невероятно разнообразни предмети, които да компенсират за иначе сравнително човешките му сили – с изключение на интелигентността, сравнително мощните мускули (за същество без супер сили) и способността му да побира много неща на малко място.

 
 
Коментарите са изключени за Какво толкова има в колана на Батман

Повече информация Виж всички