БрокатГейт: Кой е най-големият купувач на брокат и ще има ли недостиг?

| от |

Брокат: основна съставка в много коледни украси, детски произведения на изкуството и бонбички. Ерата на този блещукащ прах, които се пъха навсякъде, обаче може да е към своя край, тъй като има слухове, че в момента сме е в ужасяващ недостиг!

„Ужас!“, ще кажете. И ние ви разбираме…

Но как така има недостиг на брокат? Къде е отишъл? И по-важното – кой го използва?

Има една чудесна конспиративна теория от известно време, според която потребител номер 1 на брокат не иска да знаем неговата самоличност.

Ето цялата ситуация, в която се намираме в момента.

От какво е направен брокатът?

Повечето видове се правят от много големи листове много тънка пластмаса или фолио, които често се покриват с вещество, наречено алуминиев полиетилен терефталат. Все пак има и някои занаятчийски видове, които са направени от метал и стъкло.

Какво ни привлича в него?

Хората винаги сме били обсебени от бляскащи неща. Може да има еволюционна причина за това, според която свързваме блясъка на лъскавите предмети с търсенето (или по-точно намирането) на прясна вода. В едно проучване изследователите установяват, че малките деца и кърмачетата са привлечени от блестящи повърхности, в експеримент, който разглежда колко често те докосват с уста или облизват различни чинии с лъскава повърхност.

Как се прави брокатът?

За първи път материалът е създаден през 40-те години на миналия век във ферма, разположена в Ню Джърси, от човек на име Хенри Ръшман. Той има много опит в прецизното рязане и забелязва, че изобретената от него машина (за рязане на гланцови фоторазпечатки) от време на време засича и отлага парченца хартия, които се наричат „шнибъл“. Така Ръшман създава и машина за рязване на блестящи шнибъли от пластмасови отпадъци. Произведеният брокат трябваше да бъде страничен бизнес за Хенри, който да му помага за покриване на оперативните разходи по неговата ферма за отглеждане и доене на крави от Гърнси. Той обаче става самостоятелна компания, наречена Meadowbrook Inventions.

Брокатът не е известен на обществеността до Коледа през 1940 г., когато в Ню Йорк вместо коледните свещи хората са насърчени да използват него заради Втората световна война.

Кой го произвежда сега?

Има две основни компании, и двете се намират в Ню Джърси. Първата е оригиналната Meadowbrook Inventions, която „страни от публичното пространство“, според имейл кореспонденцията с The New York Times. Втората е Glitterex.

Има нещо много потайно около производството на брокат. Компаниите не искат дори клиентите им да знаят как се прави.

Glitter close up

Кой е най-големият потребител на брокат?

Има много приложения на броката. Изследователи и пазачи на зоологически градини го смесват с храната за животни, за да ги следят чрез техните изпражнения. Поради статичните си свойства и колко трудно се премахва, той също се използва за залавяне на крадци.

Но най-големият потребител на брокат е тайна. Когато репортер пита представител на компанията Glitterex кой е най-големият им клиент и коя индустрия е най-големият им пазар, устните му остават напълно затворени, защото „не искат никой да знае, че това в продукта им е брокат“.

Разбира се, този отговор разпалва въображението на много хора и е в основата на теорията на конспирацията с броката или БрокатГейт (GlitterGate).

Съвсем наскоро много видеоклипове по въпроса се появяват в TikTok.

Какви са основните теории?

Като при всяка конспирация – има много теории в интернет.

Някои хора смятат, че става въпрос за индустрията за производство на лодки и че брокатът се вгражда в лодките, но фирмите не иска клиентите им да знаят това, тъй като така може да се навреди на мъжествения образ на продукта. Тази теория обаче изглежда грешна, тъй като е добре известно, че автомобилната боя съдържа брокат – така че всъщност не би било проблем да се каже, че в лодките също има.

Друга теория е, че това може да е индустрията за паста за зъби. Някои хора смятат, че се използва в армията. Трети хора, че всъщност се смесва с пясъка на много луксозни плажове.

Този въпрос наистина превзема интернет в момента и има много, много видеоклипове за него, които варират от кратки в TikTok и другите подобни социални мрежи, до много дълги с подробни презентации.

Изпитваме ли недостиг?

Въпреки че в интернет се носят слухове за недостиг, няма потвърждение от самите компании (били те и секретни).

Но ако има недостиг, това може всъщност да е добре. Тъй като пластмасовото фолио, от което се прави повечето брокат, отнема около 1000 години, за да се разгради, учените дори призовават то да бъде забранено.

И така, кой според вас е потребителят номер 1?

 
 
Коментарите са изключени за БрокатГейт: Кой е най-големият купувач на брокат и ще има ли недостиг?

Повече информация Виж всички