shareit

Сезонът на мумините

| от |

Малцина са тези, които не познават мумините и магическия, вълшебен и чист свят, който Туве Янсон изгражда.

По-малко познати от книгите й остават комиксите, които финландската шведскоезична писателка създава по време на Втората световна война. Те са черно-бели, но не им липсва детайлност или история – точно обратното, изпипани са до съвършенство. Единственият начин да бъдат прочетени доскоро беше това да се случва на друг език. Сега обаче нещата са различни.

Идеята да направи издателство стои загнездена в съзнанието на Десислава Йорданова от дълго време. Трябва й обаче тласък, за да превърне идеята в реалност. Този тласък получава от Туве Янсон и нейните комикси. Така се ражда издателство „Пурко”.Името е намигване към филма „Господин за един ден“. Десислава казва, че заради шегата, която то носи в себе си, хората много бързо го запомнят и споменават с усмивка.

Българския дом на мумините

През лятото на миналата година Десислава се връща в родния си дом и намира много комикси от детството си. Не си спомня съдържанието, но всяка картинка стои запечатана в съзнанието й. „Осъзнах колко са ми повлияли“, разказва тя. Любовта й към комиксите се разпалва още повече заради възможността да чете заедно със сина си и да вижда как той възприема рисуваните книги.

Самата Десислава е илюстратор на детски помагала и книжки. От дълго време е в тази сфера и е натрупала знания и опит, които днес й помагат. Започва с първите два комикса от поредицата на Туве Янсон („Мумините и семейният живот” и „Муминтрол и разбойниците”), но има желанието да издаде възможно най-голяма част от тях.

„Аз съм огромен фен на мумините и за мен е голямо удоволствие да правя тези книжки“, казва Десислава. Преводач на комиксите е Анелия Петрунова, която познава много добре света на Туве Янсон. Предизвикателство е обаче да преведе историите така, че текстът да се напасне идеално във всяко балонче сред страниците на комикса. Това, по думите на Десислава, изисква майсторство, а Анелия Петрунова се справя блестящо.

мумини, туве янсон, десислава йорданова, издателство пурко

Цялото войнство на Туве

Десислава Йорданова със сигурност не е единственият почитател на Туве Янсон в България. Според нея магията на скандинавската авторка се съдържа в способността й да създава чист свят, паралелен на нашия, в който всичко се случва, правят се много аналогии и съдържа закачки.

„Историите са чисти, всеки герой е изграден много хубаво. Те са различни типажи – единият го е страх от нещо, другият е супер смел, третият е с огромно сърце и трудно се сърди. Допълват се един друг. При комиксите дори скуката е интересна”, разказва Десислава.

Въпреки че Туве Янсон е толкова популярна в България, сякаш към комиксите традиционно липсва интерес. Това обаче е само на пръв поглед.

„Навсякъде от всички хора чувам, че българинът нямал комикс култура. Същевременно половината хора, които са ми казвали това, са ми казвали и че са купували комикси за децата си от чужбина”, посочва Десислава.

Самата тя забелязва, че има все повече хора, които искат да правят комикси и такива, които искат да ги четат. Затова според нея е въпрос на време нещата да се променят.

Допълва и че комиксите са много полезни за деца, които тепърва се учат да четат – започват с малките срички, след това прочитат цели думи, после постепенно надграждат наученото, набират смелост и започват да разбират сами какво се случва в историята.

„Може би комиксът в България не се смята за толкова сериозна литература, но излизат все повече и повече изследвания, според които комиксите не са просто картинки с текст, а от човек се изисква много повече, за да осъзнае сюжета, трябва да мисли на много повече нива – да осъзнава какво е нарисувано, да поема текста и да напасне всичко в едно, за да вникне в историята”, казва още Десислава.

Иска й се освен комиксите на Туве Янсон, да има възможност да издава и други – подходящи за деца, които започват да четат.

Към момента комиксите „Мумините и семейният живот” и „Муминтрол и разбойниците” могат да бъдат закупени онлайн от purko.eu. Премиерата им ще се състои в кино „Влайкова“ на 19.09 (понеделник) от 19.00 ч.

мумини, туве янсон, десислава йорданова, издателство пурко

 
 
Коментарите са изключени за Сезонът на мумините