shareit

Жан-Клод Юнкер: На България не ѝ достига икономически растеж

| от |

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер смята, че слабият икономически растеж е основен проблем на България. Той заяви, че не вижда никаква трагедия в новата оценка на комисията за макроикономическите дисбаланси у нас, защото подобен проблем имат 16 страни от Евросъюза. Ето как Жан-Клод Юнкер коментира тази оценка за страната ни и решението на българското правителство да вземе нов дълг:

Ситуацията не е лесна, защото на България не й достига икономически растеж. През миналите години той беше по-висок, отколкото през тази, и от прогнозите за догодина. Що се отнася до дълга – България е сред страните от Европейския съюз с най-нисък дълг, и правителството ще трябва да вземе под внимание всички свързани с това елементи.

Юнкер каза това след среща с българския президент Росен Плевнелиев, на която са обсъждани възможностите страната ни да получи повече средства от инвестиционния план, бъдещият енергиен съюз, и перспективите за отпадане на мониторинга върху правосъдието и вътрешните работи.

Плевнелиев е уверил Юнкер, че след две години на политическа нестабилност България вече прави реална заявка за осъществяване на важните реформи в различни области:

Реформи в сектор „Правосъдие“, реформи в българската пенсионна система, в здравеопазването, в образованието, в сектор „Сигурност“. Уверих президента на Европейската комисия, че 2015 година ще бъде годината на реформите и на стабилността в България. Уверих го също така, че по отношение на Шенген се справяме достойно, по отношение на механизма имаме ясен план за действие и сме убедени, че към края на текущата година България ще се придвижи много напред.

Председателят на Европейската комисия планира да посети България в следващите месеци. След днешната им среща Росен Плевнелиев му подари мартеница с пожелания за здраве и успехи. / БНР

 
 
Коментарите са изключени за Жан-Клод Юнкер: На България не ѝ достига икономически растеж