„Тя потопи скелет на прилеп в сок от джанки и…вижте какво стана”

| от Констанс Бонасьо |

Ами нищо не стана – кой ще топи скелети в сокове!?

Но интернет пространството е бъкано с подобни изненадващи рецепти, съдържащи в себе си ключовите изрази „с един лесен трик”, „само с две съставки”, „за нула време”, „у дома”. След което се оказва, че съставките са 20, че са скъпоструващи и у дома не можеш да се прибереш, докато не обиколиш сума ти билкови аптеки.

Получава се нещо като вица за влюбения момък: Един младеж искал да прегърне момичето на мечтите си и се обърнал за съвет към магьосницата. Тя го лашкала къде ли не, какви ли не трудни дестинации му сътворила – то не бил зъб от тигър, перо от белоглав орел, скелет от умряла мишка по пълнолуние, треви от пустинята, прах от звезди. Събрал той съставките, изчакал периода на ферментация – 25 години. Накрая трябвало да сипе отварата в шишенце и когато любимата девойка – вече бабичка, посегне към стъкълцето, той да я сграбчи и прегърне. Просто един лесен трик…

Рецептите, които светкавично и безотказно помагат са два типа. Единият е „Баба Гудка от село Лисичково не е боледувала 97 години. Вижте нейната тайна!” Милата столетница с радост споделя някаква тъпотия, която знаете още от дете – например, да пиете чай от лайка. Или пък изпада в трудноосъществими предписания, наследени от нейната баба. И се започва…обелвате 18 глави чесън, завивате във фолио всяка скилидка и печете 3 часа на 180 градуса във фурна. Откъде бабата на баба Гудка е имала фолио, къде се е търгувало то в рамките на Османската империя – историята мълчи. След като утрепе и последния витамин в чесъна, здравната съветничка го намазва яко с мед и пече още 4 часа. Едно от друго по-вредно и по-безсмислено, но така не се боледува поне 97 години.

Другият тип са рецептите от съвременността – „Тя откри прост начин да се справи с….”

Човек, напатен вече от поведението на баба Гудка, си казва, че сигурно ще смеси куркума с разтопен асфалт и ще избели зъбките си. Но – не… Простият начин се състои в това, че си и купила нещо си с екстракт от мурсалски чай и норвежка червена боровинка за 239.99 лв. И се е отървала от…

Следва въпросът ”Защо да давате напразно пари за…?” Един вид, като можете да дадете пъти повече за нещо си, което тя е изобретила – пътя до аптеката.

Гледам тук, някакви бръчици около очите. Я да видя дали някой знае някакво „лесно средство”.

 
 
Коментарите са изключени за „Тя потопи скелет на прилеп в сок от джанки и…вижте какво стана”

Повече информация Виж всички