shareit

Претенцията на ислямистите за световно господство

| от |

Нападения срещу християни, похищения, брутални екзекуции, видеа, показващи нечовешки престъпления. Терорът на „Ислямска държава“ обаче не е самоцел. Той е част от една зловеща стратегия за превземане на целия свят, пише Дойче веле.

Ако думите на джихадистите се вземат буквално, то обезглавяванията са само началото на една много по-голяма битка. Засега тя се води само в южната част на Средиземноморието, но в някакъв момент може да обхване и северната. Подобно нещо е планирано от доста време насам. „Ние ще завладеем Рим“, казва забуленият палач, стоящ на либийския бряг, сочейки с нож към Европа.

Тази заплаха не произтича от моментно настроение. През лятото на 2014 година „Ислямска държава“ публикува четвъртото издание на официоза „Дабик“. Самото списание носи името на селището Дабик в северната част на Сирия, което се споменава в ислямските хадити. Малко преди края на света, пише в хадита, в Дабик щяла да се състои решителната битка между мюсюлмани и християни.

Редакторите на списанието са подбрали за въпросното издание и твърде показателна титулна „илюстрация“: площад „Свети Петър“ в Рим, над който се развява черният флаг на джихадистите. През декември водачът на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади заяви, че „с благословията на Аллах“ неговата организация щяла да завладее Рим.

Религиозното обяснение за този антихристиянски курс беше дадено още през 2007 година от ИД, която тогава се наричаше ИДИ /Ислямска държава в Ирак/ в учредителния й устав, озаглавен „Известие към вярващите за раждането на Ислямска държава“. Позововайки се на основателя на ислямската религия Мохамед, авторите пишат, че мюсюлманите задължително трябва да бъдат управлявани от мюсюлмани. Там, където живеели поне трима мюсюлмани на едно и също място, единият следвало да бъде определен за техен командир. Задължително условие за благото на мюсюлманите било и това да живеят в страна, в която действат законите на шериата.

Каноничните текстове не съдържат ограничения за големината на въпросната територия. А като се има предвид, че мюсюлманско присъствие има в целия свят, може да се заключи, че „Ислямска държава“ претендира за световно сунитско господство. И както в ранноислямски времена владеният от мюсюлманите регион непрестанно се е разширявал, така и ИД непрекъснато ще разширява своето териториално господство, се казва в учредителния указ. Тази територия автоматично се превръщала в територия на халифата.

Експанзията на ИД се осъществява въз основа на три тактически принципа: „nikayаh“ (терор и разрушения), „tawwahush“ (безмилостна жестокост) и „tamkin“ (налагане на халифата). Няма съмнение, че ИД взима тези принципи насериозно.

Четирите цели на терора

С целенасочени нападения срещу християните, пише на сайта на Ал Джазира американският историк от ирански произход Хамид Дабаши, ИД преследва четири цели: Първо: доколкото християните се числят към изконното население в Близкия изток, те са символ на мултикултурното и мултирелигиозно многообразие в региона. Именно него иска да заличи „Ислямска държава“. На второ място, нападенията срещу религиозни малцинства като християни, шиити и язиди целят да настроят религиозните общности едни срещу други и по този начин да подкопаят стабилността на отделните държави.

Трето, нападенията трябва да провокират интервенция от страна на западните сили – ЕС и САЩ. Така те волю-неволю ще потвърдят теорията на джихадистите, че се отбраняват срещу останалия свят. Западът и бездруго е склонен да приема нападенията върху християни като нападения срещу себе си, но пропуска да забележи, че повечето жертви на ИД са християни от арабския свят, изтъква Дабаши. На четвърто място, нападенията срещу религиозни малцинства са опит да се възстанови накърнената от поражението в Кобане представа за непобедимостта на ИД. С тяхна помощ ИД си подсигурява и трайно присъствие в западните медии.

Може само да се допълни, че терорът срещу християните допълнително подклажда опасността от разширяване на ислямофобията в западния свят. А това може да доведе до радикализиране на някои мюсюлмани, което да ги сближи с джихадистките идеи. Би възникнал един порочен кръг, захранван с нова сила от действие и противодействие. Поне дотогава, докато не се прозре тайната стратегия на „Ислямска държава“.

 
 
Коментарите са изключени за Претенцията на ислямистите за световно господство