shareit

Най-култовите сериали на всички времена

| от |

…Извън „Дързост и красота“, разбира се.

Телевизията отдавна не е това, което беше. Тя се превърна в истинско изкуство, защитавано и обичано от хилядите фенове, дори повече от киното. Гледането на сериали се e превърнало в занимание, което отдавна не е просто „сядам си пред телевизора с плетката и си пускам Брук и Рич“, а нещо като ритуал за хората. Всеки си има метод на гледане. Но да не задълбавам…

Тук съм извадила 10 сериала, които са се превърнали в култови и важни за развитието на поп-културата и телевизионната култура като цяло.

Ето ги и тях:

Туин Пийкс

Някои твърдят, че Lost е телевизионното шоу, което е променило правенето на телевизия, но без да ми се обижда Дж. Дж. Ейбрамс, смятам, че Дейвид Линч направи това години по-рано. Убийството на Лора Палмър, агент Купър и въвеждането на милионна публика в странния свят на Линч се превърнаха в култ на 90-те и да, те промениха телевизията завинаги. А Боб и досега си остава най-страшният човек, който съм гледала след То на Кинг. Ако имаме повече късмет, „Туин Пийкс“ ще се завърне през 2016-а, точно 25 години след финала на сериала през 91-а, както Лора Палмър обеща на агент Купър.

Стар Трек

Преди да бъдат филмите, преди Крис Пайн и Бенедикт Къмбърбъч, през далечната 1966 година, Джийн Родънбъри създава култовия сериал за бойния кораб Ентърпрайс, който пътува из Галактиката ръководен от безстрашия капитан Кърк и неговият най-добър приятел – д-р Спок. След това „Стар Трек“ има хиляди продължения и телевизионни филми, но началото е едно. Когато наскоро почина Ленърд Нимой – първият д-р Спок, голяма гилдия от хора страдаха. Поздравът от планетата Вулкан: „Live long and prosper“ и досега е култова реплика в телевизионния свят.

Вероника Марс

Вероника е една от жените в света на сериалите, която ме запали по гледането им. Знам, че в България тя няма толкова много фенове, но истината е, че след „Вероника Марс“ не мога да кажа, че има готина тийн-мистерия от класическия тип. Към това добавям факта, че звездите на Кристен Бел и Аманда Сейфрид изгряха от него и замлъквам. „Вероника Марс“ е култово шоу и винаги ще остане в сърцето ми.

Сексът и градът

Не харесвам, когато хората делят теми и сериали на мъжки и женски. Не, не смятам, че „Сексът и градът“ е женски сериал. Дали е култов? Естествено. Той промени начина, по който се прави и снима телевизионната комедия, начина по който се гледа и говори за секс по телевизията и начина, по който телевизията се отнася към жените. Независимо от възрастта и размера. И всеки, който ми каже, че не е виждал себе си или случка от своя живот поне в един епизод, бих казала, че лъже. Ако „Сексът и градът“ не съществуваше, нямаше да има и сериали като „Антураж“, Girls и Broad city.

Приятели

Има ли епизод на „Приятели“, който не е смешен? Отговорът на този въпрос е прост. До този момент съм срещала само един човек, който е казвал, че не разбира хумора и културния и култов феномен „Приятели“ и от край време не общувам с него. От класически ситком от типа на „Сейнфелд“ и „Фрейзър“, „Приятели“ прерасна в нещо повече. Абсолютно не изпитвам нужда да гледам нито един от актьорите в други роли и не смятам, че това им е нужно, тъй като отдавна са култови. „Приятели“ е от този тип телевизия, която се проверява с времето – 20 години след създаването си още е култов.

Lost

Факт е, че „Изгубени“ е един от сериалите, които промениха телевизията. Просто не е първият. Идеята на Дж. Дж. Ейбрамс намира финансиране след няколко години липса на какъвто и да било интерес от страна на телевизиите. И отначало е замислена като едносезонна поредица. Но сериалът става толкова гледаем, че каналът иска още епизоди. Голяма грешка, но когато правиш нещо подобно за първи път е някак нормално. Въпреки това, сериалът запази фенбазата си и независимо от финала, който не ми донесе нищо ново и не получих отговори на половината си въпроси, остана в историята на една от най-добрите телевизионни sci-fi мистерии.

Досиетата Х

Истината е някъде там! Ние го знаем, агент Мълдър и агент Скъли също го знаят. Девет сезона и няколко филма по-късно, „Досиетата Х“ и паранормалното все още вълнуват хората. Култовото шоу превърна Дейвид Духовни и Джилиан Андерсън в нещо като поп-звезди. Новите епизоди трябва да излязат догодина, точно 23 години след първоначалния старт на сериала.

Семейство Симпсън

Най-дълго излъчваното анимационно шоу в историята на телевизията. И не случайно. Въпреки изродската анимация и бруталното чувство за хумор, „Семейство Симпсън“ е сериал, който може да се гледа и от хора с по-слаби стомаси, за разлика от друга моя любима анимация – Family Guy. Барт и личният ми фаворит – неудачникът Холмър, са абсолютни феномени в телевизионния свят. И не, няма актьор, който да може да ги изиграе в игрална версия. Сори.

Д-р Хаус

„Не е лупус“ е една от репликите, които винаги казвам, когато някой се разкашля около мен. Мрачният, саркастичен и леко злобен д-р Хаус е отвъд всяка телевизия, както и неговият първообраз Шерлок Холмс, какъвто е и случаят с господин Хю Лори. Нямам какво да кажа за сериала, който според мен е един от задължителните за гледане и е като учебник за добър диалог и изграждане на персонажи.

Breaking Bad

Шоу, което така и не успя да се наложи по родната телевизия у нас и хората, които са станали дълбоки фенове, си го гледат в интернет. Може би това се дължи на лошото българско заглавие – „В обувките на Сатаната“. Мрачен, злобен, тъжен и искрено саркастичен, това е един от сериалите, които всеки отдаден фен на телевизията трябва да гледа. Личи си, че неговият създател Винс Гилиън се е учил от най-добрите (като някои от заглавията по-горе), както и че новите „най-добри“ вече се учат от него. Брайън Кренстън и Арън Пол даже няма да ги споменавам, то е ясно.