shareit

Руско отмъщение за изнасилено момиче? За малко да мине за истина

| от chronicle.bg |

“Руснаци мъстят за изнасилена 13-годишна девойка” – ако не сте попаднали на гръмкото заглавие, значи не сте си отваряли Фейсбука поне от 3 дни.

„Братушките“ се изсипали пред мюсюлманско общежитие в Берлин и възстановили международната справедливост, пишат Брадва, Сватба и други патриотични сайтове със самобитни имена. Дори и да беше истина, пак щеше да е притеснително. А това, че не е, очевидно не притеснява никого. „Новината“ се движи с бесни темпове осново по трасето София – Москва и обратно, не без помощта на такива като Михаил Мирчев (кандидат-кмет на София от БСП), който я споделя със спонсорирани постинги.

Ето и историята накратко:

На 11-ти срещу 12-ти януари семейството на 13-годишно момиче съобщава в полицията, че детето е изчезнало. Малко по-късно момичето се появява. Първоначално казва, че е станала жертва на групово изнасилване, пред полицията обаче не потвърждава първоначалната си версия.

Измисленото изнасилване не се ограничава само до знанието на властите и семейството – телевизионният канал „Звезда“ (tvzvezda.ru) съобщава сензационната новина, че 13-годишно момиче от руски произход е станало жертва на групово изнасилване от бежанци в Германия. Дори се твърди, че има видеодоказателство – запис, на който мъже, които изглеждат като имигранти, се хвалят с изнасилване.

„Новината“ превзема ефира, като дори бива отразена от държавния руски Първи канал. Телевизията интервюира жена, която твърди, че е леля на изнасиленото момиче и разказва за зверствата на петима мъже. На други места се твърди, че са били трима.

първи канал

От руските медии става ясно, че настроенията на руската общност в Берлин са взривоопасни – те са готови да отговорят на насилието с насилие. Появява се и „братовчедка“ на момичето, която твърди, че властите се опитват да потулят историята.

След историята с Кьолн в Новогодишната нощ всичко звучи направо логично.

За да избегне каквито и да било волни разсъжения, полицията обаче официално заявява – не се е случило нито отвличане, нито изнасилване.

Същевременно прокуратурата проверява различните противоречиви версии, за да разбере какво точно се е случило. С оглед на крехката възраст на момичето, повече информация не се разпространява сред медиите.

Според руската държавна телевизия обаче случаят ще се покрие, за да се избегне паниката.

Същевременно „видеодоказателството“, е разпространен от „Анонимните колектив“ запис на няколко мъже от „южен произход“, които се хвалят с изнасилване. Видеото е гледано над милион пъти.

Записът е от 2009 година…

Организацията „Анонимните колектив“ често е бъркана с хакерската група „Анонимните“. Двете обаче не са едно и също. „Анонимните колектив“ е известна с крайните си възгледи и призивите за насилие към политици и журналисти.

Телевизия РЕН ТВ, собственост на приближения до руския президент Владимир Путин – Юрий Ковалчук, разпространи кадри от протестен митинг на националдемократичната партия, състоял се в Германия, който се твърди, че германските власти нарочно прикриват. Според телевизията момичето е държано като заложник и насилвано в продължение на 30 часа, а родителите били заплашвани от властите, че ще бъдат лишени от родителски права, ако разпространят информацията.

Следва и митинг на рускоговорящите в Германия, който е разпръснат от полицията, тъй като е организиран без разрешение от властите. В полицейския доклад е отбелязано и присъствието на крайнодесни активисти на митинга.

Във вихъра на пропагандата

Русия се възползва от кризата с бежанците в Германия, за да представи себе си в добра светлина на фона на проблемите в Европа.

В тази ситуация е лесно да се създаде напрежение в обществото чрез разпространяване на слухове в социалните мрежи. Обикновено става дума за измислени новини за престъпления, извършени от бежанци. След случилото се в Кьолн на всяка лъжа е по-лесно да се повярва.

Руските медии агресивно критикуват германското правителство и открито симпатизират на крайнодясната „Пегида“ и евроскептичната „Алтернатива за Германия“. Според „Комсомолская правда“ в центъра на Мюнхен вече няма „баварски кръчми“, а само ислямски „халал магазини“ и “кебапчийници”.

Слуховете, че бежанци нападат и насилват германски жени и малолетни момичета често се появяват в социалните мрежи от „независими“ новинарски сайтове и блогове. Те се подхващат от крайнодесните движения и русофилите.

Повечето от тези „новини“ обаче са пълна измислица и лесно могат да бъдат проверени – ако някой се опита да провери.

 
 
Коментарите са изключени за Руско отмъщение за изнасилено момиче? За малко да мине за истина