Бивш руски военен инженер търси убежище в САЩ и предлага в замяна военни тайни

| от |

В края на декември руски военен самолетен инженер (бомбардировачи) се появява на югозападната граница на САЩ с искане за политическо убежище като предлага да разкрие някои от най-строго пазените военни тайни на Русия, според некласифициран доклад на американската Служба митници и граници (СМГ).

Мъжът и семейството му пристигат в брониран джип и искат да бъдат допуснати в САЩ, защото се страхуват да не бъдат арестувани за участието си в протести срещу Путин в подкрепа на Алексей Навални, лишен от свобода руски дисидент. Военният казва на служители на СМГ, че има информация, към която правителството на САЩ би проявило интерес.

Той се представя като строителен инженер, който „от 2018 г. до 2021 г. е работил по производството на определен тип военен самолет в завода за производство на самолети Туполев в град Казан в западната част на централна Русия.“

„Той описа типа самолет като „нападателен“ и казва, че „се нарича White Swan-Tu160, най-големият военен самолет.“

Докладът на Cлужбата е ежедневен сборник от информация, съставен от разузнавателния й отдел, и се изготвя, за да подчертае нововъзникващи тенденции или забележителни събития пред ръководството. След параграфа, описващ пристигането и работата на инженера, е добавен коментар с удебелен курсив, в който се обяснява защо информацията му може да бъде ценна“

Tu-160, известен също в докладите на НАТО с името Blackjack, според съобщенията е най-модерният стратегически бомбардировач в руския инвентар и също така е използван за тактически въздушни удари във войната в Украйна. Според доклади през последните няколко години в завода Туполев е започнала голяма нова строителна програма на подобрена версия на самолета, както и програма за надграждане на съществуващи вече самолети.

Tupolev Tu-160 RF-94109

Ту-160 Белый лебедь

Руският военен експерт и директор на програмата за изследване на Русия в Центъра за военноморски анализи Майкъл Кофман казва, че няма независими познания за този руски инженер, но коментира като цяло за вида информация, която някой на негово място може да предостави:

Човек, работещ в отбранително промишлено съоръжение като Туполев, може да има достъп до набор от информация за отбранителното промишлено производство, спецификации, свързани с бомбардировача Tu-160 и неговия по-скоро разработен модернизиран вариант, различни производствени процеси, зависимости и техните ограничения.

Тъй като САЩ продължават да лобират пред съюзниците си да изпратят военна техника в Украйна, подробностите за този конкретен изтребител, който е претърпял възпроизвеждане и подобрения през периода, в който инженерът твърди, че е работил в завода, биха представлявали ценна информация, казва високопоставен служител на военното разузнаване.

Може ли един такъв служител на обекта да знае дали са модифицирали реконструираните бомбардировачи да изстрелват хиперзвукови ракети? Възможно е. И това би било наистина много важна информация, защото тези ракети са бързи и могат да се изстрелват от много далечно разстояние. Нямаме нищо, което да ни предостави адекватна защита срещу хиперзвукови ракети – това означава, че системите Patriot и всичко останало, което доставяме на Украйна, би било безполезно.

Много необичайно и вероятно безпрецедентно е един такъв доклад да включва пълното име и подробна информация на търсещ убежище, да не говорим за човек, който предлага военни тайни на чужд противник, който е известен с това, че отравя, застрелва или по друг начин убива своите дезертьори.

Имаше няколко секретни брифинга по времето, когато е разпространен докладът на CМГ, които изглежда включват информация за същия този човек, според трима служители на правителството на САЩ. Те обаче не дават никакви допълнителни подробности, позовавайки се на строго секретния характер на чуждестранните военни дезертьори.

Tupolev Tu-160 cockpit Beltyukov-1

Кабината на Tu-160

Когато някой се появява на някоя граница на САЩ с молба да бъде допуснат и твърди, че разполага с информация, която представлява интерес за страната, CМГ и Департамента за вътрешна сигурност (ДВС) са тези, които имат задачата да проверят предоставената информация. Ако тя бъде потвърдена и лицето се счете за надеждно, то се предава на ФБР.

„Сделката с влизането е, че самоличността на човека и миналото му трябва да бъдат проверени – което може да отнеме известно време“, обяснява служител на американското разузнаване. „Ако и само ако всичко съвпадне – човекът е този, за когото се представя, работил е там, където казва, че е работил – само ако това се случи, тогава ФБР ще го поеме и ще го отведе вероятно на безопасно място, където ще бъде доразпитан.”

В продължение на около седмица и половина CBP и ДВС работят заедно, за да проверят самоличността на мъжа и местоработата му. Около 11 януари той вече е счетен за достоверен и представляващ потенциален интерес за САЩ и съответно е предаден на ФБР за допълнителен разпит, според двама правителствени служители. ДВС, Министерството на отбраната и ФБР отказват повече коментар.

Смята се обаче, че инженерът все още е в САЩ и все още е разпитван от американски служители.

Освен по въпроси, свързани с подобрения руски бомбардировач, мъжът вероятно ще бъде разпитван за системата за електронна поща, софтуера, персонала и производствения процес въобще, използвани от завода – информация, която може да се използва за извършване на целенасочени кибератаки или за събиране на по-пълна разузнавателна картинка.

„Разбира се, ние вече познаваме добре руския бомбардировач. Но спецификациите, истинските спецификации, ядрените способности – със сигурност има неща, за които би ни било интересно да чуем, ако този човек е надежден. Големият въпрос е: преоборудвали ли са го за хиперзвукови ракети?“, казва военен служител. „Не казвам, че той знае и не казвам, че не знае. Дори не казвам, че знаем дали той има или не тази информация. Просто казвам, че ако той имаше нещо в тази посока, то би било важно.“

Пенсионираният старши служител на тайните служби на ЦРУ Даниел Хофман твърди, че не смята, че този случаят с руски инженер е нещо необичайно. „Човекът е тук, така че ще бъде обработен, ще мине през нашата система и ще говорят с него и ще чуят какво е правил преди – и това е всичко, доста е просто“, каза той. „Сещаш се – ще говорим с човека къде е работил и ще видим какъв е бил достъпът му и дали разполага с нещо ценно. Може би вече имаме тази информация, може би не, не знам. Такива неща се случват постоянно.“

 
 
Коментарите са изключени за Бивш руски военен инженер търси убежище в САЩ и предлага в замяна военни тайни