Ако сте кафеджии и обичате да си правите кафе вкъщи, може би ще ви е интересно да научите, че група физици са оптимизирали процеса на приготвяне на филтър кафе.
Филтър кафето е метод за приготвяне, който се харесва на мнозина заради евтиното оборудване, гъвкавостта и дори успокояващия ритуал, който добавя към деня им. Той е малко по-пипкав от други методи, като например френската преса, но е много по-евтин от цялата домашна машина за еспресо.
Кафето, на което хората се наслаждават от хиляди години, сега е застрашено поради изменението на климата. За учените от Университета на Пенсилвания, които са автори на новото проучване, това им дава мотивация да намерят начин да получат възможно най-добри резултати от всяка доза.
Ако все пак познавате някой, който ползва този метод, или самите вие го прилагате, вероятно сте виждали и характерните чайници за вода с извити чучури, които обикновено са част от комплекта. Самото кафе се сипва върху филтър върху каната и отгоре се излива вода от чайника.
Процедурата е простичка, но мръдване във всеки етап от нея може да повлияе на крайния резултат.
„Това, което препоръчваме, е височината на сипване на водата да е възможно най-висока, като същевременно се поддържа стабилен поток, при който струята не се разпада, когато попада върху смляното кафе“, казва авторът на изследването Ърнест Парк в изявление.
Оказва се, че дългите, извити чучури на чайниците са идеални за тази задача. Те произвеждат силна струя вода, която създава нещо, което екипът нарича „лавина“, в кафето. Самото кафе се завърта, докато водата се налива, което води до ефективно смесване на двете, което иначе не може да се получи с по-тънка струя.
„Ако струята е тънка, тя е склонна да се разпадне. Това искате да избегнете, защото така водата няма да се смеси хубаво с кафето“, обяснява авторът Марго Йънг.
Безстрашните физици правят още една стъпка напред в търсенето на съвършената чаша кафе. Освен че правят няколко кафета, те имитират процеса, като използвали лазерно осветени частици в прозрачна фуния, за да наблюдават ефекта на различните водни струи – много по-лесно за визуализиране от тъмната утайка.
* * *
Това изследване подчертава колко много интересни научни открития биха могли да се крият в собствените ни домове.
„Наистина можем да научим нещо както от гледна точка на химията, така и на физиката, като разгледаме кухнята си“, казва авторът Арнолд Матийсен.