shareit

Антивирусните качества на медта са известни още от древни времена

| от |

Когато изследователите съобщават, че коронавирусът, който причинява ковид-19, може да оцелее дни върху стъкло и неръждаема стомана, но умира в рамките на часове върху мед, единственото нещо, което изненадва Бил Кивил, е, че патогенът издържа толкова дълго върху медта.

Кивил, изследовател по микробиология от университета в Саутхемптън, Англия, е разглежда антимикробните ефекти на медта повече от две десетилетия. Той наблюдава в лабораторията си как обикновения метал убива една зла гад след друга, започвайки с бактериите, които причиняват легионерската болест (легионелоза), а после и резистентните към лекарства инфекции убийци като Staphylococcus aureus (MRSA), близкоизточния респираторен синдром (БИРС) и свинския грип (H1N1). Във всеки от случаите контактът с медта убива патогена за минути. „Просто го разпадна“, казва Бил.

През 2015 г. той  насочва вниманието си към Coronavirus 229E, роднина на вируса ковид-19, който причинява обикновена настинка и пневмония. За пореден път медта разрушава вируса в рамките на минути, докато той остава опасен в продължение на 5 дни върху повърхности като неръждаема стомана или стъкло. „Една от ирониите е, че хората ползват неръждаема стомана, защото изглежда чиста и в известна степен е така“, казва той, отбелязвайки повсеместното разпространение на материала на обществени места. „Но тогава аргументът е колко често се почиства? Не е достатъчно често.“ За разлика от това, медта се дезинфекцира сама.

Ceremonial Implement in the Shape of an Ankh MET 30.8.29 back rgb

Символът Анх

Работата на Кивил е модерно потвърждение на един древен цяр. В продължение на хиляди години, много преди да са знаели за микробите или вирусите, хората са знаели за дезинфектиращите способности на медта. „Медта е наистина подарък от майката природа, тъй като човешката раса я използва повече от осем хилядолетия“, казва Майкъл Г. Шмид, професор по микробиология и имунология в Медицинския университет в Южна Каролина, който изследва медта в здравните заведения.

Първата регистрирана употреба на мед като средство за унищожаване на инфекции идва от Папируса на Смит, най-старият известен медицински документ в историята. Информацията в него се приписва на египетски лекар около 1700 г. пр. н. е., но се основава на информация от 3200 г. пр. н. е. Египтяните възприемат символа анх, който символизира вечния живот, за означаване на медта.

Още през 1600 г. пр. н. е. китайците използват медни монети като лекарство за лечение на сърдечни и стомашни болки, както и заболявания на пикочния мехур. Финикийците вкарват стърготини от бронзовите си мечове в бойни рани, за да предотвратят инфекции. В продължение на хиляди години жените знаят, че децата им не получават диария толкова често, ако пият от медни съдове, и предават това знание на следващите поколения. „Не е необходима медицинска степен за диагностициране на диария“, казва Шмит.

Силата на медта продължава. Екипът на Кивил проверява старите парапети на гара Гранд Сентръл в Ню Йорк преди няколко години. „Медта все още работи точно както в деня, в който е поставена преди повече от 100 години,“ казва той. „Тези неща са трайни и антимикробният ефект не изчезва.“

Grand Central Station Main Concourse Jan 2006

Основната зала на гара Гранд Сентръл

Кивил и Шмид установяват, че инсталирането на мед само на 10% от повърхностите в болниците би предотвратило инфекции и ще спести 1176 долара на ден (сравнявайки намалените разходи за лечение на инфекции с разходите за инсталиране на медни елементи). И все пак болниците реагират бавно. „Бях изненадана колко бавно се възприема това от болниците“, казва Шанън Хинса-Леърс, микробиолог по околна среда в колежа Гринел и съавторка с Шмид. „Това е така, заради системата за здравеопазване и финансирането на болниците, която е много тежка. Когато нашата болница ремонтира спешната ни помощ, инсталирахме медни елементи на ключови места. Така че има повече смисъл, когато правите ремонт или изграждате на нещо ново; по-скъпо е, ако просто сменяте нещо, което вече имате.“

Системата от болници на здравната организация Сентара в Северна Каролина и Вирджиния прави импрегнираните с мед повърхности стандартни за 13 болници през 2017 г. за легла, маси и парапети, след като клинични тестове през 2016 г. в болница във Вирджиния Бийч съобщават за 78% намаление на устойчивите на лекарства организми. Използвайки иновативна технология в Израел, болницата също преминава към чаршафи и постелки с медни нишки. Кивил казва, че Франция и Полша също започват да поставят медни сплави в болниците. В Перу и Чили, които произвеждат мед, тя вече се използва в болници и в обществения транспорт. „Така че идеята обикаля света, но все още не е разцъфтяла напълно“, казва той.

Ако медта убива ковид-19, трябва ли да носим медна тел със себе си навсякъде? Не, по-добре е да се придържаме към водата, сапуна и дезинфектанта. „Никога не се знае колко вируса има на ръката ви, така че може да не ги убие всичките“, казва Шмит.

 
 
Коментарите са изключени за Антивирусните качества на медта са известни още от древни времена

Повече информация Виж всички