shareit

Как да спрем бебето да плаче според науката

| от |

Ако сте нов родител, който вече е отправял молитви към всички богове бебето да спре да плаче в черните часове на нощта (или по което и да е време всъщност) ще се радвате да научите, че учените вярват, че са открили рецепта за край на мъките. Техният „метод за успокояване и насърчаване на съня при плачещи бебета“ използва малък трик, наречен „транспортна реакция“, и сега вие също можете да го опитате у дома.

Изследването използва начина, по който разхождането, докато държите животни, може да ги успокои и не е уникално само за бебетата от Homo sapiens. Техниката отнема само няколко минути и според учените е ефективна както през деня, така и през нощта.

Human-Male-White-Newborn-Baby-Crying

Как да накараме бебето да спре да плаче

Според изследването, публикувано в Current Biology, най-добрият начин да накарате бебето да спре да плаче следва простата схема ходене – сядане – сън. Учените ни съветват да ходим 5 минути, докато носим плачещото бебе, след което да седнем с него за 5 до 8 минути, след което да го сложим да спи.

Подходът „ходене, сядане, сън“ се възползва от нещо, наречено „реакция на транспортиране“, което се наблюдава при много алтрициални** бозайници. При нея, докато малките се носят, сърдечната им честота може да се забави и те стават по-послушни. Звучи доста добре, нали? Но откъде знаем, че работи и при нас?

Проучването включва 21 бебета и сравнява начина, по който те реагират на четири условия: да бъдат държани от майка си, докато ходи, да бъдат държани от майка си, докато седи, да лежат в люлеещо се креватче или да са в неподвижно състояние. Наблюденията разкриват успокояващ ефект за бебетата, когато са държани по време на ходене, и за тези в люлеещи се креватчета, като при ходене сърдечната им честота се забавя в рамките на 30 секунди.

Изглежда, че движението, включено и в двете условия, отразява транспортната реакция, но само когато бебетата са били тревожни.

„Петминутното ходене насърчава съня, но само за плачещи бебета“, обяснява водещият изследовател Куми Курода от RIKEN Center for Brain Science (CBS) в Япония в изявление. „Изненадващо, този ефект го няма, когато бебетата са спокойни.“

Въпреки че изследването е съсредоточено върху ефектите от носенето и държането на бебета от майките, Курода очаква ефектът да се задейства без значение кой се грижи за тях – и тя знае какво говори.

„Дори като майка на четири деца бях много изненадана да видя резултата“, казва Курода в друго изявление. „Мислех, че събуждането на бебето по време на легнало положение е свързано с това как е поставено на леглото, като позата му или нежността на движението, но нашият експеримент не подкрепи тези общи предположения.“

Но защо бебетата плачат толкова много?

Смята се, че прекомерният плач засяга около 20 до 30% от бебетата (те дори плачат в утробата), така че ако се борите с ревящо малко дете, не сте сами и има причина, поради която е толкова трудно да се игнорира ревът. Въпреки това, тази информация вероятно няма да утеши нито плачещите бебета, нито техните родители, именно заради което Курода и колегите й са нетърпеливи да проучат транспортната реакция.

„Много родители страдат от нощния плач на бебетата“, обяснява Курода. „Това е толкова голям проблем, особено за неопитни родители, който може да доведе до стрес и дори до малтретиране на малките в, за щастие, нисък брой случаи.“

„За мнозина от нас е вярно, че родителстваме на интуиция и се вслушваме в съветите на другите хора относно родителството, без да тестваме съветите с каквито и да е научни методи. Но имаме нужда от наука, за да разберем поведението на бебето, защото то е много по-сложно и дълбоко, отколкото си мислим.“

Така че, ако се борите с плачещо бебе, запомнете: Вървете 5 минути, седнете 5 до 8 и след това го положете да заспи.

_______

** В биологията алтрициалните видове са тези, при които малките се раждат недоразвити, но с помощта на родителите си съзряват след раждането.

 
 
Коментарите са изключени за Как да спрем бебето да плаче според науката

Повече информация Виж всички