shareit

20th Century Fox ще плати за възстановяването на плажа от филма „The Beach“

| от |

Повече от две десетилетия след излизането на филма „The Beach“ на 20th Century Fox, тайландски съд нареди някогашният идиличен залив Мая на остров Фи Пи Лех в Южен Тайланд да бъде възстановен – и филмовото студио ще трябва да плати за това.

Наплив от туристи на плажа

Според новинарския сайт Vice, когато сега култовият класически филм е заснет през 1998 г. и 1999 г., екипът почти напълно преобразява плажа, за да създаде „по-тропическа“ среда. Твърди се, че те изкореняват растителността върху пясъчните дюни, въвеждат чужди растителни видове и засаждат десетки кокосови дървета – промени, които оттогава вредят и разрушават местната екосистема.

Впоследствие филмът предизвиква ята от туристи към плажа, което само допълнително удря околната среда, като замърсяването от тях унищожава изобилието от корали в близост до острова. Щетите стават толкова сериозни, че през 2018 г. местните власти го затварят за неопределено време, за да започнат възстановяването на естествената екосистема.

Те също завеждат и дело срещу тайландските правителствени агенции, 20th Century Fox и тайландския координатор на филма, в което търсят 10 милиона бата (приблизително 273 000 долара) като компенсация за екологичните щети, причинени на района по време на продукцията през далечната 1999 г., съобщава The Guardian .

И още преди филмът да започне да се снима, активисти за опазване на околната среда се опитват – безуспешно – да спрат продукцията, базирана на култовия роман на Алекс Гарланд, от страх, че тя ще доведе до екологични щети.

Fox, както и Ди Каприо, настояват, че екипът на филма е оставил плажа, както го е намерил, или дори по-добре, но новото решение на Върховния съд на Тайланд предполага друго.

По това време Леонардо ди Каприо – сега известен с активизма си в областта на екологията – уверява критиците, които изразяват загриженост относно въздействието на филма върху околната среда, че екипът ще остави плажа „по-добре, отколкото беше преди.“

„От това, което виждам, всичко е наред. Не съм видял нищо, което да е повредено по някакъв начин“, казва той.

Възстановяване на кораловия риф на залива

Но при озеленяването екипът според твърденията изкоренява храсти, които са ограждали плажа и са задържали пясъка на дюните да не ерозира, и на тяхно място засажда зрели палми, които не са местни за региона.

След това изкоренява тези палми и се опитва да засади отново храстите, които първоначално са били там. Но въпреки усилията – и бамбуковите огради, които поставят, за да държат всичко на място – големи количества пясък продължават да се откъсват в океана. Един местен очевидец описва района, след като снимачният екип си тръгва, като „запусната сцена с грозни бамбукови огради и мъртви местни растения.“

Няма официално решение по делото срещу 20th Century Fox и тайландското филмово студио Santa International Film Productions до 2012 г., когато граждански съд постановява, че Кралският отдел по горите е отговорен за възстановяването на плажа Мая.

През 2012 г. граждански съд, който разглежда делото срещу 20th Century Fox и тайландското студио Santa International Film Productions, постанови, че Кралският отдел по горите ще бъде отговорен за проекта за реабилитация. Това последно решение обаче изисква отделът да излезе с план в рамките на 30 дни – и предвижда Fox да предостави 10 милиона бата за изпълнението му.

Плажът е затворен през октомври 2018 г., когато го посещават близо 6000 туристи на ден. Условията се се подобрили достатъчно през последните 4 години и заливът е отворен отново през януари 2022 г., но местните власти ограничават броя на разрешените посетители, за да помогнат на околната среда да продължи да се възстановява.

Въпреки усилията, плажът отново е затворен миналия месец, за да продължи по-нататъшното възстановяване, с планове да отвори отново през октомври.

„Плажът“ е приключенски драматичен филм от 2000 г., режисиран от Дани Бойл, по сценарий на Джон Ходж, базиран на едноименния роман от 1996 г. на Алекс Гарланд. Във филма участват Леонардо ди Каприо, Тилда Суинтън, Виржини Ледоайен, Гийом Кане и Робърт Карлайл.

Филмът има умерен успех в бокс офиса, но получи смесени до отрицателни отзиви от критиците. Ди Каприо дори е номиниран за наградата „Златна малинка“ за най-лош актьор – но губи от Джон Траволта като Терл от „Battlefield Earth“ и като Ръс Ричардс в „Lucky Numbers“).

Юън Макгрегър всъщност бе избран за главната роля преди да напусне поради спорове с режисьора. Спекулира се, че на Бойл е предложено допълнително финансиране при условие, че Ди Каприо бъде избран и героят му е американец.

 
 
Коментарите са изключени за 20th Century Fox ще плати за възстановяването на плажа от филма „The Beach“

Повече информация Виж всички