shareit

Мери Ан Маклауд Тръмп – майката, която оформи Доналд Тръмп

| от |

Като поредната бедна имигрантка от Шотландия, Мери Ан Маклауд Тръмп едва ли е подозирала до какви величини ще достигне нейният син Доналд. Едва ли е допускала, че нейният син ще се превърне в един от американските президенти – при това от скандалните в листата. Мери израства в изключително тежка среда на прага на бедността. Един от малките острови около Шотландия няма как да предложи много възможности и скоро Мери е една от първите, които се подготвят за отпътуване към новия свят.

На 18-годишна възраст през 1930 г. с малко работни умения и още по-малко пари слиза от кораба. Нейната сестра вече е пристигнала и помага с каквото може. Прекарва известно време, сменяйки различни работни позиции, но евентуално успява да влезе в по-сериозните социални кръгове в Ню Йорк. Веднъж постигнала своята слава, жената няма да забрави своя произход и ще се отдаде на филантропство, като най-често ще бива откривана на дежурства в болницата. Мери се ражда на 10 май 1912 г., само няколко седмици след потъването на Титаник.

Родителите й са рибар и домакиня на остров Люис. Тя е и най-малката от десет деца, но не може да се похвали с особено щастливо детство. Според някои историци, а и лекари, този остров е един от най-мръзните в света и мнозина смятат, че това е адът на земята. Още една спънка е фактът, че нейните родители говорят келтски. Английският се научава като втори едва в училище. Докато е там, започва да разбира повече за света и неговите възможности, осъзнава, че има и други места, освен сивата малка къща, в която е израснала.

И през 30-те години на миналия век, дамата наистина се запознава с огромният бетонен Ню Йорк и всички възможности, които може да предостави. На кораба пише, че може да работи като домакиня. Трябва да се признае на бъдещата майка на един от много богатите хора в света, че има много смелост. Мери заминава за САЩ, когато страната е в безумен финансов колапс. Фондовата борса се е сринала, а тя самата не идва с нищо повече от мечти и надежди. Първата ѝ работа е на бавачка в заможно семейство в Ню Йорк.

gettyimages-1151196377-594x594

Работи известно време, след това семейството я освобождава, защото не може да плаща повече. В този период за нея не остава нищо друго, освен да се върне обратно у дома. Стои за кратко време и отново се завръща. При второто посещение на страната, Мери се запознава с Фредерик Тръмп – един от изгряващите и смели бизнесмени. Бащата на Доналд е започнал своята кариера в училище и притежава строителен бизнес. След завършването вече е започнал да трупа състояния, продавайки малки къщи в Куинс за 3990 долара.

На една вечерна сбирка, младата дама била поканена на танц и всичко останало е история, както казват много често. През 1936 г. сключват брак пред скромна аудитория от 25 души. Следващата година се ражда Мериан Тръмп, последвана от брат ѝ Маклауд, който идва само 3 години по-късно. В този период съпругът вече може да докарва достатъчно приходи и Мери се радва на прислужница, собствен дом и други малки глезотии. Годишната заплата на Фред Тръмп е 5000 долара или 86 000 долара през 2016 г. През 1942 г. се ражда и третото дете Елизабет, а Мери получава своето американско гражданство. Доналд идва през 1946 г. а последното дете Робърт – през 1948 г.

При последното раждане се случват по-сериозни усложнения, които карат докторите да направят няколко операции. Доналд Тръмп е още малко дете, което най-вероятно е изживяло доста тежко този процес. За този период разказва, че се е постарал да бъде по-независим от нея. След тази малка криза, семейство Тръмп израства в йерархията, империята от недвижимо имущество продължава да се движи нагоре, особено след войната. Шотландската имигрантка, която знае малко английски, с 50 долара в джоба и шансове да работи като прислужница, в един момент започва да се вози на модерни лайнери, да лети до екзотични точки на света и да получава покани от елита в Ню Йорк.

Много скоро медиите започнали да я представят като примера за реалната американска мечта, макар и тази съдба да съществувала само за шепа хора. Най-накрая заявява, че иска да раздаде спечеленото и започва най-различни филантропски дейности. Дава пари за лечението на церебрална парализа, помага на инвалиди и още много други. Персоната ѝ носи някаква харизматична сила, която другите нямат и настоящият американски президент често признава, че голяма част от актьорското майсторство е дошло именно от майка му.

gettyimages-110537949-594x594

И докато мнозина чуват впечатляващите истории за бащата на Тръмп, майката остава много по-пазена и лична. Някои от най-добрите му приятели признават, че Доналд никога не я споменавал, избягвал темата и елегантно я пропускал. В една от книгите си ще напише, че големият проблем с жените е, че нито една не можела да се мери с майка му. Мери Тръмп никога не успява да види сина си като американски президент, но може да види големите му успехи като шоумен по телевизията. Когато разбира за развода с Иванка Тръмп, Мери ѝ звъни, за да я попита какъв син точно е създала.

Умира през 2000 г. на 88-годишна възраст. Погребана е до съпруга си и Фред Джуниър, който умира от алкохолизъм през 1981 г. Интересен факт е, че въпреки израстването ѝ, тя не забравя родината си и я посещава често. Когато е там, винаги говори на келтски. Връзката между Доналд и майка му e особено силна и когато дава своята клетва, използва Библията на майка си, която тя някога му е подарила.

 
 
Коментарите са изключени за Мери Ан Маклауд Тръмп – майката, която оформи Доналд Тръмп

Повече информация Виж всички