shareit

Какво означават татуировките в руските затвори – рангът им е всичко

| от |

Според археолозите, татуировките са практика още от Неолита. До това доказателство се достига, след като мумифицирана запазена кожа разкрива тайната на този вид изкуство върху човешкото тяло. След това започват да се откриват и интересни инструменти, които са пригодени за рисуването на татуировки. Най-древното доказателство за татуировките датира от 4-тото хилядолетие преди Христа. Тялото е на мумия, която учените кръщават: Отзи Леденият. Останалите доказателства под формата на изрусвани мумии се открити в Гренландия, Аляска, Сиберия, Монголия, Западен Китай, Египет, Судан и други. До тук разбираме, че тази практика е отдавна известна на абсолютно всеки.

Понякога са форма на изкуство, друг път са отличителни знаци на армия, организация, криминална група и редица други. В затворът те вече имат друго значение и в следващите редове ще разберем какво символизира всяка една от тях. Обикновено контролът между затворниците се установява от различни групировки. Именно те определят дори какви татуировки да се правят на затворниците. Статусът им по-късно работи за разпознаване в криминалния свят, за подсказване, че въпросният човек е лежал в затвора и много други. Всяка рисунка по тялото може да се разглежда като нашивка и ранг. Трябва да се заслужи, в противен случай насилствено се изрязва кожата. Какво обаче означават повечето татуировки.

Някои затворници си рисуват звезди или получават честта да носят някаква форма на звезди. В зависимост от локацията на тялото, самата татуировка има различен смисъл. Ако е поставена на колената, това означава, че затворникът е командир и не се очаква да падне на земята и да коленичи пред някого. На гърдите демонстрира по-висок ранг. Само най-уважаваните могат да носят такива звезди в горната част на тялото. Точно тези рябва да се заслужат, в противен случай при неправомерно маркиране има и наказания.

gettyimages-171092407-594x594

През 90-те години на миналия век много актуални татуировки са били тези на Ленин или Сталин. Затворниците са знаели, че могат да бъдат разстреляни по всяко време, но законът не позволявал на нито един затворен надзирател да произведе изстрел по своя собствен лидер, следователно образът върху нечии гърди е просто гаранция за малко по-дълъг или евентуално доживотен затвор. Нека не забравяме, че останалите затворници не са ограничени от тези правила и с удоволствие биха намушкали един от двамата най-често срещани образи в СССР. Хората, които рисуват пагони върху рамената си са известни като много добри крадци.

Те показват, че са успели да ударят най-високия ранг и да се справят отлично с това предизвикателство. Агресивните затворници се маркират с най-различни хищници като тигри, вълци, леопарди и други. Агресията обикновено е насочена към надзирателите и е достатъчно добро предупреждение. Паяците, които се позиционират на дясното рамо са отличителен белег на крадците. Интересен факт е, че ако паякът се движи нагоре, това е активен крадец, ако се оттегля към гърба, това е символ, че крадецът не е вече в този бизнес. Катедралите са начин за изобразяване на броя присъди. Може да се преброят по наличието на купули, които се поставят върху самата сграда.

Побеснелите кучета с оголени зъби са индикация за ярост и трудности. Няма значение дали става въпрос за препятствия в затвора или извън него. Жените също намират място по тялото на затворниците, но най-грешното място за рисуване е коремът – това е знак, че същият проституира. Хората с черепи са политически затворници, които влизат в директен конфликт с властта и най-често са против съветския режим. Разбира се, отличвайки се по този начин, същите стават сериозна жертва на надзирателите.

 
 
Коментарите са изключени за Какво означават татуировките в руските затвори – рангът им е всичко

Повече информация Виж всички