shareit

Защо не прекъсваме лошите връзки

| от chronicle.bg |

Защо хората продължават връзки, в които са нещастни? Оказва се, че колкото повече единият партньор си мисли, че другият е зависим от връзката, толкова по-малко вероятно е първият да я прекъсне. С две думи: искаш да останеш в лоша връзка заради партньора си. Страхът от това да нараниш чувствата на другия въобще (дори той да няма силна зависимост към връзката) е достатъчен да ни спре от раздяла.

Секс терапевтът Холи Ричмонд ни съветва, ако сме нещастни, веднага да си тръгнем, защото е по-зле за страдащият човек да остане в лоша връзка, отколкото за партньора му да превъзмогне раздялата.

Загриженост около финанси, деца, приятели, начин на живот и социално ниво също може да отложат разделите. „Имам клиенти, които се задържат в нещастни връзки, защото не вярват, че ще си намерят друг партньор, а други пък не искат да оставят децата си без втори родител“, казва друг секс терапевт Сари Купър.

Най-важното, което трябва да споменем е, че да не прекратяваш лоша връзка е егоистично. Така решаваме вместо другия човек, че той не може или няма да е окей без нас и оставаме заедно от съжаление.

Разбира се, решението да сложите край е трудно за много хора, затова е добре да си представите живота си след раздялата. Купър казва: „Съветвам клиентите си да си представят ергенския живот с възможно най-много детайли – ще могат ли сами да се издържат, ще чувстват ли, че са направили всичко възможно, за да оправят връзката си, ще претърпят ли някакви социални загуби?“ Това кара хората да вземат решения базирани на логика, а не на емоция.

В крайна сметка няма начин да скъсате с човек без някой да остане наранен. Но е важно да бъдете честен с партньора си за причине, поради които искате да прекратите отношенията си. Лъжите може и да ви устройват, но само закратко. Затова трябва да сме честни и да подходим с уважение към другия – така и двамата ще продължите напред към по-здравословен живот.

 
 
Коментарите са изключени за Защо не прекъсваме лошите връзки