Замразяване на сперматозоиди: мода или необходимост?

| от chronicle.bg |

Уилиам Хъдсън все още не е срещнал бъдещата г-жа Хъдсън, но няма причини да се притеснява и да бърза: още на 28-годишна възраст, той е замразил спермата си (не цялата).

Хъдсън взима това решение, след като чете материали, според чието съдържание по-възрастните мъже не са толкова фертилни, колкото младите. Освен това, според учените децата на възрастни бащи са по-застрашени от различни здравословни проблеми.

„Няма да стана по-млад“, коментира Хъдсън, който в момента е на 30г. „Замразих своя сперма, защото исках да имам избор, да използвам млада сперма, когато се наложи и поискам да имам деца“. Той е един от все още малката, но разрастваща се група от млади, необвързани мъже, които решават да консервират свои сперматозоиди, по същия начин, по който жените замразяват яйцеклетки.

Няколко десетки мъже като него плащат по 450 долара на година за съхранение на спермата им в банка в Калифорния.

„Все още не се случва често, но все повече и повече мъже, водени от страха, че в един момент може да се окажат неспособни да имат деца, замразяват сперматозоиди„, казва Скот Браун, маркетинг директорът на криобанката за сперма.

Случаят на Уилиам Хъдсън

Реших се на тази стъпка през 2014, след като четох много по темата. Според проучване, проведени сред 2,6 милиона шведски деца, децата на възрастни бащи са по-уязвими откъм отключване на психиатрични проблеми. Когато бащата е над 45-годишен, рискът детето да развие някой синдром от аутистичния спектър, е 3 пъти по-голям, отколкото ако бащата е под 45. Освен това, децата на възрастни бащи имат 13 пъти по-голям шанс да отключат дефицит на вниманието и хиперактивност и цели 25 пъти по-голям шанс да отключат биполярно афективно разстройство.“

Според клиниката Майо, изследвания сочат, че поколението на мъже, които са над 40-годишни, страда от по-висок риск от аутизъм и шизофрения, както и от вродени дефекти, като ахондроплазията (вродено заболяване на костната система).
Едно възможно обяснение е, че с напредващата възраст, самата сперма развива генетични мутации. Биолози и медици в Исландия са изследвали 78 семейства с цел да разберат дали има корелация между възрастта на бащата и здравето на детето. Установили са, че бащите на възраст между 20 и 30 години създават средно деца с 25 мутации, докато по-възрастните бащи – с 65 мутации.
Клиниката в Майо също посочва, че по-възрастните мъже по-трудно зачеват деца. Това откритие не е изненадващо, имайки предвид, че обемът на семето, подвижността на сперматозоидите и морфологията (процентът на нормалните сперматозоиди), намаляват с времето.
Трябва ли младите мъже наистина да замразяват сперма?

Заради всички гореизброени причини, д-р Хари Фиш, професор по урология и репродуктивна медицина в Корнуолския медицински университет, съветва собствените си синове да правят деца в късните 20 и ранните 30 години. Но не е убеден, че замразяването на сперма е най-добрият вариант.

Фиш, който е автор на книгата „Мъжкият биологичен часовник: потресаващите новини за възрастта, сексуалността и фертилитета на мъжете“, твърди, че това, което правят Хъдсън и другите мъже като него „може да бъде и прекалено“.

Въпреки доказателствата, че качеството на спермата се влошава с времето, шансовете мъжете да имат проблем да създадат поколение след 35 години, е изключително малък, според д-р Фиш. „Освен това, няма данни, които да ни показват на каква точно възраст спермата става проблематична, така че на този етап не е ясно дали за мъжете е по-здравословно да ползват замразена сперма от по-младите си години, или да заченат дете по естествен път.“, добавя Фиш.
На 40 ли започват да стареят сперматозоидите? На 50? На друга възраст? Нямаме представа.“, коментира той.
Други учени стоят на противоположната позиция.
Алексей Кондрашов, биолог в медицинския университет в Мичиган, пише в списание „Nature“, че ако напредналата възраст на бащата води до проблеми при детето, „замразяването на сперма е мъдро решение“.
Кевин Смит, учен и биолог в медицинския университет в Шотландия, отива още една крачка по-далеч и заявява, че складирането на сперматозоиди може и трябва да се превърне в норма.
Източник: CNN Health
 
 
Коментарите са изключени за Замразяване на сперматозоиди: мода или необходимост?