shareit

Заловиха финансовия оператор на Ел Чапо

| от chronicle.bg |

Мексиканските лвасти са заловили в неделя мъж, идентифициран като главния финансов оператор зад наркобоса Ел Чапо, който е изпрал около четири милиарда долара в последните десет години.

Групи от елитни федерални полицаи и част от мексиканската армия арестуваха Хуан Мануел Алварес Инзунза, по прякор“ Ел Рей Мидас „(„King Midas“) в Oaxaca. Според следователите, 34-годишният мъж управлява мрежа от компании за обмен на валута, чрез които са изпирани всяка година около 300 до 400 милиона долара от името на картела на Гузман, което прави повече от 4 милиарда долара за едно десетилетие. Операциите за пране на пари на Ел Рей Мидас са разширени и извън територията на Мексико, чак до Колумбия, Панама и САЩ, съобщиха властите.

Алварес Инзунза е работел предимно в градовете Синалоа и Халиско, но при задържането му е бил на почивка в Oaxaca. Федералната полиция го е заловила без да излага другите граждани на риск. Властите бяха извадили предварителното заповед за задържането на Алварес Инзунза, така че той да бъде директно екстрадиран в САЩ. Задържаният е прехвърлен в Мексико Сити, където е предаден на отдела за борба с наркотиците.

Картелът в Синалоа е считан за един от най-мощните наркокартели в Мексико, воден от Ел Чапо, който бе заловен този януари, след като избяга през дупка от килията му през юли миналата година.

 
 
Коментарите са изключени за Заловиха финансовия оператор на Ел Чапо

Повече информация Виж всички