shareit

Варуфакис: Политиката на ЕС е като средновековното кръвопускане

| от |

Политиката на строги бюджетни икономии, предписвани за оздравяване на европейските икономики, по ефективност е подобна на средновековната медицинска практика на кръвопускане. Това каза в интервю за френското издание „Шарли ебдо“ гръцкият финансов министър Янис Варуфакис.

„През Средновековието лекарите предписвали кръвопускане, което често влошавало състоянието на пациента, а после лекарят предписвал ново кръвопускане. Това прекрасно илюстрира сегашното поведение на ЕС – колкото повече политиката на икономии се проваля, толкова повече те засилват икономиите“, заяви Варуфакис.

Той обясни, че проблемът с катастрофалния дълг на Атина не може да почива само върху плещите на гръцките данъкоплатци. „За всеки безотговорен кредитополучател отговаря безотговорен заемодател“, заяви министърът, според който ЕС трябва да сложи край на тази безсмислена политика на икономии.

Той смята, че има надежда за постигане на компромис. Относно „тройката“ кредитори Варуфакис се съгласи с ръководителя на Еврогрупата Йерун Дейселблум, който заяви, че „новото гръцко правителство със своята позиция уби този формат“. „Аз наистина смятам, че убихме „тройката“, поне що се отнася до екипа на този формат, дошли със задачата да натоварят народа с напълно неприемливи условия. Сега по-трудната задача е да изгоним „духа на тройката“, като се отървем от този манталитет и сложим край на господството в Европа, не само в Гърция“, заяви Варуфакис. /ТАСС, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Варуфакис: Политиката на ЕС е като средновековното кръвопускане