shareit

Варна и Родос разменят туристи за Великден

| от |

Община Варна и гръцкият остров Родос в Егейско море започват активна работа по размяна на туристи, благодарение на чартърни полети между двете богати с културни и исторически забележителности дестинации. Въздушната връзка става факт, благодарение на консорциум „Варна Флай –VARNA FLY“, създаден от три варненски туроператорски фирми. Сезонът ще открие чартър за Великденските празници, който освен българи на историческия остров Родос, ще доведе обратно и гърци край морето у нас . „Това ще възстанови една позабравена традиция от преди 30 години, когато цели автобуси с гости от южната ни съседка идваха за Воскресение Христово в България и посещаваха с интерес православните храмове“, каза един от инициаторите Велико Горанов. Според него това може да обърне тенденцията от последните години само сънародниците ни да ходят в Гърция за Великден.

01RHOSYK901019X

Миналата година 330 българи са летели до Родос за големия християнски празник, а с обратен полет е докарана гръцка група от там. Идеята Родос да стане популярно туристическо място за българите, а Варна –за жителите на Додеканезките острови, е добре посрещнато и се стимулира от бранша в двете дестинации. „Миналата година след проведените 4 чартърни полета бяха проведени срещи с туристическа гилдия и местната власт в лицето на кмета на Родос Статис Куцурнас,както и с вицегубернатора, отговарящ за европейското сътрудничество и икономическото развитие в района Южна Егея. Изразени бяха ясни намерения за сътрудничество с морската столица“, разказа Велико Горанов. Той допълни, че кметът Куцурнас е споделил, че Родос е отворен за Варна и хората й. Той е заявил още, че местната власт има готовност за сътрудничество в областта на туризма, а в по-далечна перспектива – и за побратимяване между двата града.

„Развитието на туризма между Варна и Родос е отлична възможност за бизнеса, подкрепяме инициативата на варненските туроператори да затвърдят чартърните полети между двете дестинации. Готови сме за още по-задълбочено сътрудничество с южната ни съседка “, коментира кметът на морската столица Иван Портних.

За българите са интересни руините на храма на Аполон, откритите Античния стадион и Амфитеатърът, средновековният Родос, по-известен като Старият град, обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство, дворецът на Великия Магистър на ордена, джамията на Сюлейман Великолепни и още много забележителности. Варна пък привлича интереса на гръцките туристи с богатата си история и най-старото злато на света от халколитния некропол, с многобройните православни храмове, с Римските терми, скалния Аладжа манастир и др.

 
 
Коментарите са изключени за Варна и Родос разменят туристи за Великден