В Нидерландия създадоха първата европейска мигрантска партия

| от chronicle.bg |

Европа има първата изцяло мигрантска партия. Името й е DENK („Мисля“), а страната, в която се появи – Кралство Нидерландия, съобщава германският национален ежедневник Die Welt, цитиран от в.Сега. „Движението“, както членовете сами определят организацията си, е предназначено за мигранти и граждани, които имат чуждестранен произход. Но фурорът в медиите, който предизвика появата на DENK, става все по-голям с всеки изминал ден.

Корените на структурата са заложени в края на 2014 г., когато двама парламентаристи с турски произход – Тунахан Кузу и Селчук Йозтурк, решават да напуснат своята социалдемократическа фракция след спор за интеграционната политика на правителството. Това, което първоначално изглеждаше като лична война между двама мюсюлмани и нидерландската социалдемокрация, сега се оформя като нова, модерна политическа структура.

Мотото на DENK е „Гласът на нечутите“, а задачите й изглеждат прости – генерирането на нова и освежаваща сила в едно общество, което е „закалено надясно през последните години“. Последователите на „движението“ имат за цел главно да противодействат на успеха на антиислямската партия на Герт Вилдерс, който според социологическите проучвания към момента води най-силната фракция в нидерландския парламент.

 
 
Коментарите са изключени за В Нидерландия създадоха първата европейска мигрантска партия