В Карадере ще се строи

| от |

OLYMPUS DIGITAL CAMERAМинистерски съвет одобри подготовката на инвестиционен проект за 100 млн. лв. в местността Карадере, която се намира южно от Варна, въпреки протестите на екологични организации и граждани. Плажът е от малкото останали незастроени ивици по Българското Черноморие и е включен в Натура 2000.

Става въпрос за небезизвестния проект „Black Sea Gardens“, който предвиждаше мащабно застрояване в местността Карадере. Проектът беше спрян преди няколко години заради липсата на финансиране и противоречивите реакции на обществеността, които предизвика заради мащабите си.

Според съобщението на сайта на Министерски съвет, фирмата „Мадара юръп“ смята да строи ваканционен комплекс за 220 милиона евро, въпреки че районът попада в екомрежата „Натура 2000“, в защитена зона „Камчийска планина“ за опазване на дивите птици и защитена зона „Плаж Шкорпиловци“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

Документът е озаглавен „Меморандум за разбирателство за изпълнението на приоритетен инвестиционен проект по реда на Закона за насърчаване на инвестициите“. Той създава бърза писта за реализирането на проекта. МС напомня в съобщението си, че фирмата смята да инвестира над 100 милиона лева в три хотела и три зони за обществено обслужване в местността. Проектът предвижда да се създадат 500 работни места в общината.

 
 
Коментарите са изключени за В Карадере ще се строи