shareit

Украинският премиер може да бъде сменен от американка

| от |

Спадът в рейтинга на украинския премиер Арсений Яценюк и на неговата партия „Народен фронт“, а също липсата на реални реформи създават обективни условия за промени в кабинета.

Един от претендентите за премиерския пост в новото правителство може да е финансовата министърка Наталия Яреско, която е и американска гражданка.

Това съобщава аналитичният вестник на Международния център за перспективни изследвания „Inside Ukraine“. „Откровената милитаристка риторика на Яценюк дразни голяма част не само на политическите среди, а и населението. В един от централните телевизионни канали е започнала информационна кампания за неспособността на сегашното правителство да извърши реформи. На 15 март се състоя конгрес на Радикалната партия на Олег Ляшко, на който беше решено, че ако коалиционното споразумение не се изпълнява, партията ще излезе от коалицията. Подобни мнения личат в риториката на лидерката на „Отечество“ Юлия Тимошенко, която в публичното пространство постоянно критикува властите за липса на реформи и на децентрализация“, посочва изданието. В същото време експертите смятат, че президентът Петро Порошенко се опитва да упражнява контрол върху правителството. На него не му харесва това, че премиерът е съсредоточил в ръцете си силовите структури и достъпа до финансовите канали и се опитва активно да влияе на външната политика. При тези обстоятелства кандидатурата на Наталия Яреско за премиерския пост се явява оптимална както за президента, така и за Запада, който се нуждае от гаранции за прозрачност при използването на средствата от МВФ, подчертават аналитиците от „Inside Ukraine“. Яреско е гражданска на САЩ от украински произход. /ТАСС, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Украинският премиер може да бъде сменен от американка