Турските власти са задържали микробус с 3 тона експлозиви, предназначени за терористични нападения

| от chronicle.bg |

Турските власти са задържали микробус с 3 тона експлозиви в град Мардин, Югоизточен Анадол, предназначени за извършване на терористични нападения в различни провинции на Турция. Експлозивите са били подготвени от Кюрдската работническа партия – ПКК, която е обявена за терористична организация.

Властите засекли експлозивите при транспортирането им от Мардин към съседните селища. Когато се опитали да спрат микробуса на контролната точка, шофьорът не спрял и подкарал силно колата. Полицаите предприели преследване, стреляйки в гумите на автомобила. Той продължил да се движи още известно време със спукана гума, след което намиращите се в него го изоставили на кръстовище и успели да избягат. При проверката на изоставеното превозно средство били намерени близо 3 тона експлозиви. Полицията е предприела операция в град Мардин и съседните окръзи за залавяне на избягалите терористи.

Междувременно началникът на генералния щаб на турската армия Хулуси Акар и началникът на турската разузнавателна служба Мит Хакан Фидан са на посещение в град Килис. Градът се намира на десетина километра от границата със Сирия, където бушува войната с „Ислямска държава“. В Килис се намира и един от лагерите за сирийски бежанци. През последните няколко дни ракети, изстреляни от джихадистите от „Ислямска държава“ в посока към Турция, паднаха в Килис. Кметът на града съобщи, че няма пострадали, тъй като ракетите паднали в ненаселена местност, но съществуват опасения за сигурността на региона. Според информационните източници в отговор турската армия е подложила на обстрел цели в Сирия.

 
 
Коментарите са изключени за Турските власти са задържали микробус с 3 тона експлозиви, предназначени за терористични нападения