shareit

„Стандарт енд Пуърс“ прогнозира повишение на лошите заеми на руските банки

| от |

Банковата система на Русия може да се окаже с повишение на т.нар. „лоши“ кредити до 17-23 на сто от общия кредитен портфейл през 2015-а година спрямо едва около 8% през миналата година, обяви агенция „Стандарт енд Пуърс“, подчертавайки негативното въздействие на икономическата криза върху банковия сектор на страната.

Банките пострадаха от скока на лошите кредити и от по-ниските печалби заради кризата, която беше задълбочена от западните санкции върху Москва с оглед нейната роля в конфликта в Украйна и от по-ниските цени на петрола.

Русия е принудена да поддържа много големи по размер капиталови инжекции и други мерки, след като най-големите кредитори в страната бяха отрязани от световните финансови пазари.

Според основния сценарий на „Стандарт енд Пуърс“ руските банки могат да бъдат принудени да заделят около 2,5 трилиона рубли (41 млрд. долара) за покриване на потенциални лоши кредити. В рамките на нейния негативен сценарий обаче, лошите кредити могат дори да достигнат между 35% и 40%, допълни кредитната агенция.

На пресконференция на Сергей Вороненко, който е анализатор в „Стандарт енд Пуърс“, той заяви, че през настоящата година печалбата на руския банков сектор ще бъде близо до нулата, като по-голямата част от банките вече отчитат загуби.

В доклада на кредитната агенция се посочва, че ключов фактор за стабилността в банковия сектор ще бъде финансовото подпомагане от страна на руската държава, като тази помощ може да достигне 15% от брутния вътрешен продукт.

Руското правителство вече одобри инжектиране до 1 трилиона рубли чрез емитиране на съкровищни ​​облигации (ONZ), емитирани в края на миналата година в редица банки, включително VTB, Gazrpombank и Rosselkhozbank. Това са банки, контролирани от държавата и намиращи се в западния „черен списък“ на санкции. / БНР

 
 
Коментарите са изключени за „Стандарт енд Пуърс“ прогнозира повишение на лошите заеми на руските банки