Средец – богатство, натрупало се през вековете

| от Дарио Диониси |

Българските земи винаги са представлявали голям интерес за голяма част от народите в различните епохи. Дали заради ключовото географско разположение, красивите и богати земи, или поради друга причина, всеки е имал различен повод да жадува за тях. Но именно благодарение на този интерес историята днес ни позволява да се насладим на едно уникално и разнообразно археологическо наследство. Наследство, което ни слави из целия свят и ни прави горди, че притежаваме такива дадености.

И по този повод се насочихме към община Средец (Бургаска област), за да видим отблизо археологическите съкровища, които крият тези земи! Прочетете надолу за повече информация.

P9150829-min

Вечната слава на Деултум
Първата ни спирка, към която се насочихме, е Римският град Деултум или днешен Дебелт, който е играел много важна роля в историята. Това е била точката, през която всеки идващ от Изтока е трябвало да мине, за да продължи на запад. Любопитно е да се спомене, че точно по тази причина тук са се създали византийските митници, събиращи средства чрез данъци.

Затова и това място е наследило впечатляваща богата история, която стои скрита зад стените на античния град и чака да бъде открита и разгадана от трудолюбивите археолози.

P9150830-min

В наши дни на територията на археологическата база Деултум има музей, имплувиум и археологически разкопки, които можем да разгледаме.
Колекцията притежава различни предмети от ежедневието на тогавашните жители, които ни дават ясната представа за начина им на живот. Ще се изненадате от факта, че нещата не са се променили много с годините и не се различават драстично от живота, който водим сега.

Музеят минава през няколко периода като тематично са подредени предметите към принадлежащата епоха и народ. Чрез снимките се надявам да ви покажа колко силно животът е кипял на това място, както и колко са били развити и сръчни хората, живеещи точно тук.

P9150815-min
Бронзова глава и ръка на римския император Септимий Север

След музея се насочихме към руините на града, които изглеждат невероятно красиво. Частта с разкопките е много малка, но е доказателство за мащаба на античния град. По тях може да разберем много любопитни факти за начина, по който са се изграждали и строили градовете. Също така, благодарение на останките, днес археолозите могат да разберат коя сграда/стая за какво се е използвала.

Легендарният Марков камък
Марков камък, по-известен като Голям камък, е тракийско светилище, намиращо се до Долно Ябълково. Самото място е много интересно като разположение и енергия. Атмосферата е типична като за Странджа – мистична и хармонична. А гледката, която ще откриете, като се качите по стълбите на камъка, е дъхоспираща.

P9150866-min

Като всяко култово съоръжение и това притежава интригуващи легенди. Една от тях гласи следното: събираната във вдлъбнатините (тъй наречени стъпки на снимките може да видите) вода е лековита за проблеми, свързани с безплодие и болести на очите;

P9150874-min

Друго предание гласи, че Света Богородица е изпуснала камъка. Божията майка искала да помогне на византийския император Константин в изграждането на крепостната стена на Константинопол и понесла камъни в една престилка. Един от тях изтървала край Долно Ябълково. В наши дни мястото често се посещава от жени, които имат репродуктивни проблеми и вярват, че „богородичният” скален отломък лекува безплодие.

P9150870-min

Полезна информация:
За да достигнете до камъка трябва да стигнете до село Долно Ябълково, оттам, в зависимост с какъв автомобил сте, трябва да поемете пътя отдясно на църквата на селото;
Пътят е неподходящ за лек автомобил;
Марков камък е на 2 км разстояние от селото;

Долменът, религиозните обичаи на траките
Долменът Змеюва дупка се намира в местността Корубата, в близост до село Кирово. Това е най-добре запазеният долмен в Странджа. Той представя няколко, разположени отвесно, каменни плочи, които образуват камера и са покрити с друга каменна плоча. Главното помещение е с покритие, а предната и дромосът са отхлупени.

P9150892-min

Тези постройки са приети за съоръжения, свързани с религиозни обреди или погребения на Траките. Затова може да се наблюдават много останки на долмени по територията на Странджа планина.

Полезна информация:
Мястото се намира в частна собественост и не бих ви посъветвал да рискувате да влизате сами. Най-добре се свържете с туристическия център на Средец и те ще ви съдействат да посетите това място;

P9150897-min

За автора:
Дарио Диониси е бъдещ икономист по професия и авантюрист по душа. Макар и да звучи нескромно, прозвището Щастливеца е точно за него. Не само защото преминава през живота с характерния за годините му позитивизъм и смях, но и защото самият той е като герой от пътепис на Алеко Константинов. Любопитството му не познава граници, затова не спира да пътува. Иска да опознае различни места, култури, хора, обичаи, нрави и винаги е готов за приключение. Пътешествията са неговият двигател и с историите си иска да зарази и останалите да тръгнат по пътя на непознатото, дивото, красивото.

На страниците на нашия сайт публикуваме негови пътеписи, в които ще намерите, както подробно описание на забележителностите, така и полезна информация, в случай че тръгнете на път. Ако искате да прочете още за неговите приключения, можете да го направите на блога му: https://beyondsofia.com/

 
 
Коментарите са изключени за Средец – богатство, натрупало се през вековете