Соня Мембреньо – неочакваната история на Пепеляшка

| от |

Името на Соня Мембреньо е една миниатюрна част от изненадите, които крие животът й. Всъщност фамилията й означава точно това – Соня Неочакваната в директен превод от испански език. Познаваме я от трите сезона на първото музикално риалити предаване Music Idol и от появата й на последния X Factor, когато буквално взриви сцената с песента на Aрета Франклин – Respect“. A от няколко месеца красавицата с никарагуанска жилка е ново попълнение в екипа на „Комиците“. Зад привидната увереност Соня се оказва не просто емоционална, а кълбо от чувственост и положителна енергия. Зад привидната й плахост и свенливост всъщност се крие една истинска Пепеляшка, оцеляла в редица перипетии с помощта на едно единствено чудо – музиката.

Мембреньо е истинската фамилия на певицата. Баща й се казва Назарио Мембреньо Рoке, а майка й – Тони. Родителите й се срещат в Пловдив през 80-те години, когато в страната пристигат чужди работници. Любовта между двамата не трае дълго. Назарио трябва да се върне в родината си, където има гражданска война, а хората са зарити в мизерия.

Майка й категорично отказва да търси щастието си в подобна обстановка и се омъжва повторно, за Георги. „Вторият ми баща ме е отгледал като свое дете. Имам си и братче, но никога не са ни делили. За съжаление след години майка й заминава в Гърция, тъй като едва издържахме финансово. Замина с идеи и мечти, но както често става в живота, нищо от това не се реализира. Единственото, което постигна, е за втори път да развали семейството си“, споделя откровено Соня.

„Когато майка ми замина, почувствах ужасна тъга и празнина. Останах да живея при втория ми баща, но усещах болезнена липса в най-трудните години на израстването“, спомня си Соня. Чувствала се толкова слаба, че потърсила духовна сила в църквата и всяка неделя прекарвала в близкия храм. Точно в този тежък момент от живота си се запознава с Катя Тенева – нейният вокален педагог и опора в живота. „Всъщност пея от 8-9- годишна. Имах една любима касетка на Селин Дион и от сутрин до здрач я изтърквах от въртене. От малка си се представях на сцена“, спомня си Соня. След като Катя Тенева чува гласа й – предлага да се занимава с нея с частни уроци. „Музиката беше железният стълб, за който се хванах и не пуска и до ден-днешен“, подчертава изпълнителката.

Така неочаквано Соня започва занимания с вокалната група на Катя Тенева. Първата й песен е „Топъл дъжд“ на LZ, а дългият текст помни все още дума по дума. Но нещата като в приказките не тръгват веднага по мед и масло. „Имах голям проблем с плащането на частните уроци, които тогава струваха 4 лева. Семейството ми не взимаше на сериозно музикалното ми обучение, защото нямаше да получа диплома за за това. Майка ми я нямаше да се застъпи за мечтите ми, а баща ми бе по-скоро под влиянието на баба ми. А тя беше крайна. Казваше, че това за излишни пари. Но аз ходих тайно на уроци, събирах пари от закуските си и се подготвях за конкурси. Имах стимул“, разказва певицата. За всяко участие веднъж годишно Соня събирала и по 50 лева за инструментал, за да се яви на фестивалите и конкурсите в Добрич, Велико Търново, Стара Загора и Бургас.

На 16 години Соня започва работа като сервитьорка. Помага в кухнята и зад бара в продължение на 3 години, за да може да си позволи подготовката за конкурсите и да бъде независима. Един от най-хубавите моменти в този период е този, в който получава вест от баща си Назарио.

„Бях на 13 години. От татко нямаше ни вест, ни кост и един ден някой звънна на вратата. Един адвокат носеше кашонче и 200 долара – подарък от баща ми, който знаех от баба ми в Никарагуа, че живее в САЩ. В кашона имаше плюшено мече. Аз направо застинах на вратата. Не знаех къде се намирам от радост. Оттогава започнахме да се чуваме по телефона, говори български много добре. Изпрати ми покана да отида при него, но не ми дадоха виза. Била съм потенциален емигрант. Тогава бях най-разочарована през целия си живот“, разказва Соня. Но продължава да заляга над музиката и дори мечтае като отиде при баща си в САЩ и да съчетае срещата с участие в тамошния формат American Idol.

През 2007 година форматът Music Idol започва да се провежда и в България. Това е големият шанс на Соня, която заминава за София с големи мечти, които бързо са попарени. „Нямаше как на 19 години, когато участвах в Music Idol за първи път, да искам да бъда звезда, когато не съм готова. А до ден-днешен осъзнавам, че още имам да уча и да полагам зверски труд. Гласът ми още трябва да се развива“, разказва за първото поражения Соня Мембреньо.

Вторият Music Idol през 2008 година отново е опит. Стигнах до малките концерти. Там игра голямата ножица с парче на Анастейша. Бях сигурна, че няма да се явя трети път…“, казва си Соня и все пак се явява. И става един от финалистите през 2009 година. Там среща първата си голяма любов – Боян от Битоля, който стига до края на формата в конкуренция с Маги Джанаварова.

„Винаги съм искала сигурност, топлина, семейство, стабилност, уют. Копнея за любов, за нежност, за добрина. Не си падам по повърхностни неща и краткотрайни връзки. Дори някои приятели се майтапят с мен, че съм задръстена. Точно една улегналост искам и една чистосърдечна, дълбока, мъдра любов. А и човекът трябва да е много емоционално по-стабилен от мен“, споделя Соня.

След предаването тя и Боян заминават за Македония, където живеят заедно 5 години. Но всяка приказка си има край и двамата се разделят навръх Нова година 2014-а.

Коварна година

„2014 година ми беше най-коварната година в живота и не искам да ми се повтаря. Много съм емоционална, но не плача често. Всичко преживявам вътрешно и ми остава като отпечатък. Опитвам се да го разнищя в главата си, да си обясня, но не се отпускам да плача. Музиката ме спаси, замести всяка липса, даде ми смисъл и път. И цел. Измъкна ме“, разказва Мембреньо.

С Боян нещата вървят към крах. „Трябваше да се реши вече кой накъде и как. Една връзка трябва или да премине на друг етап, или да приключи. В един момент се оказа, че трябва да правя твърде много компромиси и нещата ескалираха. Двамата не успяхме да се справим с кризата във връзката си и аз се върнах в България. Тогава започна адът за мен, бях смазана. На 1 януари 2014 година трябваше да започна всичко отначало. Той замина, аз останах при мои приятели“, разказва тя.

Успява да остане в София и да се съвземе благодарение на приятелите си и особено на една от тях – Ирина Манолова. Тя й дава подкрепа и покрив и благодарение на тази помощ Соня успява да преживее раздялата. Точно в този момент усеща, че трябва да се концентрира само и единствено върху музиката. „Музиката ми, знаех го. Не исках с друго да се занимавам. Обърнах се към едно приятелско семейство с положение и помолих за финансиране. Трябваше някак да завъртя колелото“, решава певицата и успява да преобърне съдбата си. Семейството се съгласява да финансира плана й за действие. За няколко месеца Соня подписва договор с македонски композитор, открива най-добрите продуценти и режисьори и започва самостоятелна кариера. „Промотирахме „Един момент“ на музикалните награди БГ Радио. Това беше голямата сцена, която търсех, за да представя дебютния си сингъл. През цялото време имах пари за финансирането на музиката си, но в джоба нямах 10 лева. Беше парадоксално, но за малко бях щастлива и мислех, че лошото е свършило, но се лъжех“.

Следва пореден удар. Точно когато Соня е набрала скорост в работата, семейството, което й помага изпада в криза и певицата усетила, че почвата се срива под краката й. „Последва пак лека депресия, пак застой и около Нова година 2015 година ми се обадиха за първо самостоятелно участие. Беше ме препоръчала една приятелка и колежка – Вера Русо, за което винаги ще съм й благодарна. Оттогава нататък работите се подредиха. Започнаха да ми се обаждат от още пиано барове, Ели Раданова от Music Idol ми се обади за работа в заведение като певица. И точно тогава ме посъветваха да се явя на X Factor“, разказва историята Мембреньо. Първоначално била сигурна, че не иска повече риалити формати. Но идеята стояла като сянка в главата й и нараствала. И в крайна сметка се явила. „Исках да покажа, че съм тук, че все още мога да пея. Знаех, че ще ме човъркат за личната история с Боян, бях наясно с тези неща. За съжаление трябваше да ги мина“ и това решение се оказва най-важното в настоящето. Малко след X Factor, я канят на среща за „Комиците“. Любо Нейков я видял и симпатизирал на таланта й.

Най-добрите учители

И така една певица сред „Комиците“ се оказва на точното място в точното време. „Само една тяхна репетиция, като гледам как влизат в образ, е като урок на открито. Имам афинитет към изкуството и актьорската игра. При тях е по-трудно, защото са комици – те трябва да те накарат да се смееш, да задържат вниманието на зрителя нонстоп. Но на живо са много по-въздействащи, отколкото по телевизията. Очите, енергията, която лъха от тях… Всеки един е учебник“, разказва Соня Мембреньо.

Знае със сигурност, че следващите й планове ще бъдат заредени с емоционалния заряд покрай перипетии, любови, разочарования, но и положителни емоции. „И така ще го излея – чрез музиката. Такъв пример сред съвременните изпълнители е Адел – тя застава на сцената и се разкрива. Така трябва да се прави музика. Не да имитираш някой, а да направиш нещо истинско, за да станеш част от хората, които слушат“.

И така „Комиците“ и Соня Мембреньо се превръщат в неочаквано добра комбинация. „Това е най-стабилният момент в живота ми, в който се чувствам независима. Сега отново съм на линия“, казва тя.

И изглежда сякаш най-доброто тепърва предстои.

 
 
Коментарите са изключени за Соня Мембреньо – неочакваната история на Пепеляшка