Содените питки на баба

WP_20140219_001
Содените питки на бабата на Жени. Повечето баби имат такива, сигурни сме.
Продукти:
- 2 равни ч. чаши брашно
- 1 1/3 равни ч. чаши натрошено сирене
- 2/3 ч. чаша кис. мляко
- 1 яйце
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- масло

WP_20140219_001

Вкъщи (най-вече майка ми и едната ми баба) винаги залагаха на бързи и лесни рецепти. Содените питки, колкото и прости и лесни да са, винаги за били една от любимите ни закуски през почивните дни на село. В брашното се чуква яйцето и се изсипва киселото мляко, в което е кипната содата. Замесва се тестото и малко преди да е напълно омесено се добавя натрошеното сирене. Доомесва се хубаво и се правят от него питки, които да са големи горе-долу колкото топка за тенис (може и по-малки). Сплескват се леко, нареждат се в тава и се оставят малко да починат. Докато загрява фурната (пека ги на около 180 градуса), слагам в центъра им масло - според рецептата на баба ми - колкото грахово зърно, но аз съм малко по-щедра. Пекат се, докато се зачервят. По-добре е да не се ядат горещи... ако устоите на аромата :)

Споделяне
Харесва ми
Споделяне

Подобни

Ексклузивно

Последни