Вкъщи (най-вече майка ми и едната ми баба) винаги залагаха на бързи и лесни рецепти. Содените питки, колкото и прости и лесни да са, винаги за били една от любимите ни закуски през почивните дни на село. В брашното се чуква яйцето и се изсипва киселото мляко, в което е кипната содата. Замесва се тестото и малко преди да е напълно омесено се добавя натрошеното сирене. Доомесва се хубаво и се правят от него питки, които да са големи горе-долу колкото топка за тенис (може и по-малки). Сплескват се леко, нареждат се в тава и се оставят малко да починат. Докато загрява фурната (пека ги на около 180 градуса), слагам в центъра им масло – според рецептата на баба ми – колкото грахово зърно, но аз съм малко по-щедра. Пекат се, докато се зачервят. По-добре е да не се ядат горещи… ако устоите на аромата 🙂