shareit

СИРИЗА удължава конкурсите за пристанища и жп оператор

| от |
Гърция удължава до юни намиращите се в ход приватизационни конкурси за пристанищата Пирея и Солун, а също и за железопътния оператор ТРЕНОСЕ.
Удължаването на срока на конкурсите е било поискано от втория финансов министър Надя Валавани, която отговаря за гръцката агенция за приватизация, предаде БТА.

След победата на предсрочните парламентарни избори на 25 януари гръцката радикална левица СИРИЗА обяви, че ще спре всички приватизационни сделки и ще премахне фонда за управление на държавното имущество. Изявления в тази насока бяха направени от редица членове на кабинета.

Анонсирано бе, че се спира и продажбата на контролния пакет акции на пристанище Пирея, една част от което бе дадено на концесия за 35 години на китайския гигант Коско.

В отговор на въпрос за приватизацията финансовият министър Янис Варуфакис заяви, че „стартиралите законови тръжни процедури ще продължат“.

В правителството няма догматици и държавата възнамерява да продължи всички приватизационни процедури, които вече са започнали и които са в интерес на обществото и създават перспективи за постъпления особено в тези сектори на иконмиката, в които държавата не може да инвестира, каза той.

За покупката на контролния пакет акции на Солунското пристанище претендират осем компании, в това число „Руските държавни железници“, а също компании от Европа, Япония, Филипините и Турция.

Сред кандидатите за гръцкия жп оператор ТРЕНОСЕ бе и руската компания за обслужване на релсовия транспорт РОСКО, отбелязва ТАСС.

Гърция иска махане на ембаргото за храни за Русия

Руската санитарна служба (Росселхознадзор) е получила писмо от министерството на земеделието на Гърция с молба за активизиране на сътрудничеството в случай на вдигане на ембаргото за храни (наложено от Русия на ЕС). Това съобщи на ТАСС ръководителят на службата Алексей Алексеенко.

Те искат да се активизира сътрудничеството и ще направят всичко, за да може след вдигането на ограниченията веднага да се започне практическа работа – тоест да започнат доставки„, посочи Алексеенко. / dir.bg

 
 
Коментарите са изключени за СИРИЗА удължава конкурсите за пристанища и жп оператор