Горските плодове придават неповторима свежест и аромат на всеки десерт. В тази рецепта вкусът им се подчертава още повече, защото са съчетани с лек шоколадов блат и крем на млечна основа.
Необходими продукти за 4 порции:
за тестото:
6 яйца
200 г разтопен тъмен шоколад
200 г пудра захар
3 с. л. брашно
за пълнежа:
200 г обезмаслено сирене тип Дунавия
100 г заквасена или течна сметана
3 с. л. пудра захар
100 г боровинки
100 г къпини
за украса:
100 г къпини и боровинки
Начин на приготвяне:
- Яйцата се разбиват със захарта около 10 мин, докато побелеят и се сгъстят. Прибавя се разтопеният шоколад. Слага се брашното, разбърква се и се изсипва в голямата тава на фурната, застлана с хартия за печене. Пече се в загрята фурна на 200°С около 12 мин.
- Докато се пече се отрязва още едно парче хартия за печене, голямо колкото тавата, и се поръсва с пудра захар. Изпеченият блат се обръща върху пудрата захар, и се завива на руло заедно с хартията. Завива се с влажна кърпа и се оставя да се охлади.
- Приготвя се пълнежът, като се разбиват сиренето, сметаната и захарта на крем. Отделя се 1/3 от него, а останалият се намазва върху изстиналия блат. Върху крема се разпределят плодовете и блатът се завива на руло. Отгоре се шприцова останалият крем и се украсява с плодовете.