shareit

Шефът на HSBC със сметки в скандалния клон в Швейцария

| от |

Главният изпълнителен директор на британската банка HSBC се оказа сред тези, които са имали сметки в швейцарския клон на финансовата институция, която през последните седмици попадна в центъра на голям финансова скандал.

Според неделното издание на британския вестник „Гардиън“, изпълнителният директор на HSBC Стюарт Гъливер е действителният собственик на сметката, открита в швейцарския клон на банката на името на Worcester Equities Inc. – фирма, регистрирана в Панама.

По нейните сметки през 2007 г. в банката е имало 7,6 милиона долара.

Изданието разпространи тази информация в много неудобно за директора на HSBC време – няколко часа преди публикуването на годишния доклад на банката. Гъливер ще го представя в понеделник и е малко вероятно да избегне въпроси на журналисти и инвеститори, които действително могат да го направят директно за първи път, откакто историята за тайните машинации на швейцарския клон на банката стана публично достояние.

В началото на месеца „Гардиън“, както и някои други медии, съобщи, че швейцарският клон на втората по големина банка в света в продължение на много години е криел суми на свои клиенти в тайни сметки и така им е помагал да избегнат плащане на данъци в своята страна. Освен това, сред клиентите на банката са били известни личности, както и хора, свързани с организираната престъпност и диктаторски режими. Често тези сметки са откривани под фалшиви имена, а за да бъде по-трудно проследяването на движението на средствата, клиентите са получавали значителни суми в необходимата им валута.

Достъпът до тази информация медиите получиха чрез бившия служител на женевския клон на HSBC Ерве Фалчиани, който похити през 2007 г. информация за около 130 хил. клиенти на банката, включително и на клона в Швейцария. Сред тях имаше 8800 британци, общият обем на сметките им бе почти 22 милиарда щатски долара.

Действията на HSBC вече станаха обект на съдебни дела в Аржентина, Белгия, САЩ и Франция. Миналата седмица, разследването срещу банката започна и в Швейцария.

Стюарт Гъливер по-рано поднесе личните си „искрени извинения“, като призна, че стандартите, по които кредитната институция работи днес „не са били използвани по време на дейността й в Швейцария преди 8 години“.

На въпрос на изданието, представител на директора на банката заяви, че сметките са били открити в Швейцария, за да се внасят в тях годишните бонуси на Гъливер. Така е ставало до 2003 г., когато изпълнителният директор се мести от Хонконг в Лондон. Той уверил, че Гъливер, един от най-високоплатените банкери в света (бонуът му в края на 2014 г. би трябвало да е 11,5 милиона долара) е плащал всички необходими данъци, с изключение на тези, които е трябвало да внася като жител на Хонконг.

Въпреки тези обяснения, както предполага „Файненшъл таймс“, историята със сметките в Швейцария подкопава позицията на Гъливер като специалист, който оглави HSBC преди четири години, като заяви, че основната му цел е да изчисти банката от обвиненията в пране на пари. /ТАСС, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Шефът на HSBC със сметки в скандалния клон в Швейцария