Съдбата на Джулия Лукас – жената до американския гангстер, която подари кожено палто и привлече ФБР

| от |

През 2007 г. САЩ ни запозна с един прословут „Американски гангстер“. Изигран е от Дензел Уашингтон и сигурно и до днес продължава да се смята за една от най-добрите му роли. Франк Лукас – истинският гангстер – няма роли, неговата задача е да бъде един от най-жестоките хероинови господари. През целият си живот има само една съпруга – поне официална такава. Нейното име е Джулияна Фарайт, бивша кралица на красотата в Пуерто Рико, но също така ще я открием до един от най-опасните хора, които ще открием в Харлем.

Тя самата се описва като африканската версия на Бони, докато нейният партньор е Клайд. Самият Франк няма проблеми да говори за миналото си, през 2010 г. е публикувана неговата автобиография. В нея Джулияна получава много малко внимание, макар и да има ключова роля в живота му. Дали един от най-големите хероинови босове се е опитвал да предпази своята половинка, това не можем да знаем, защото Франк умира през 2019 г. и вече няма какво да сподели.

Колко точно тайни е взел със себе си, няма как да знаем. историята обаче ни показва, че всичко започва с детството и то е далеч от щастливо. Озлобява се срещу европейските заселници, след като вижда как Ку Клукс Клан убива неговият братовчед. Тогава се заклева, че ще отмъсти и ще се постарае по всякакъв начин да помогне на семейството си. И очевидно наркотиците идват веднага на сцената. И все пак, никой не знае много за съпругата.

Джулиана е родена в Пуерто Рико през 1941 г. и живее първата част от живота си в почти пълна анонимност. Всичко се променя веднага, след като се среща с Франк на полет от Пуерто Рико до Ню Йорк. За нея бъдещият бос ще сподели, че е сладко момиче и всеки път, когато я е погледнел в самолета, тя се усмихвала. Това било напълно достатъчно и повече не му се налагало да чака. Двамата започват разговор, привличането е взаимно и през 1967 г. се женят и първата дъщеря идва през 1985 г.

През 2007 г. Джулия ще разказва, че е харесвала увереността и хладнокръвието, които се крият зад лицето. Привличането става напълно мигновено, като години след първата среща, съпругата продължава да твърди, че един поглед е бил напълно достатъчен. Различните светове също не са толкова голям проблем. Красавицата успява да спечели конкурс за красота, но реално не е Мис Пуерто Рико, както се казва във филма. Гангстерът я описва като жена от селски произход с нищо величествено в нея.

Нейните дрехи са скучни и базови, няма добър вкус и той самият трябвало да промени изцяло образа ѝ, за да бъде достойна за един от най-големите гангстери. След като започва вносът на хероин в Харлем от Югоизточна Азия, този човек ще печели по 1 милион долара на ден. С такива приходи е лесно да се досетим, че Джули Лукас ще знае как да се облича и как да изглежда съвършена за своя съпруг.

Техният гардероб е не само екстравагантен и хващаш окото, той е и началото на техния крах. Много често и хората от ФБР се шегуват, че всичко започнало с едно кожено палто. След като силите се променят през 70-те години и Франк вече не знае какво да прави с парите си, единственото забавление е закупуването на скъпи подаръци. Така тя е получавала един от античните Mercedes-и, с които да се движи в града.

Истината е, че Франк харчи толкова много, че не може да спи спокойно, ако някой разполага с нещо по-добро от него. През 70-те години отива на мач на Мохамед Али с някои от най-скъпите кожени палта, които се предлагат на пазара. Лукас не позволява на никого да го победи в спор, да изглежда по-добре от него, да се проявява като по-умен от него. Не е искал да позволява на хората, които изкарват много по-малко пари от него, да се държат така, сякаш контролират света.

Ето защо често казвал, че всеки, който иска да се премери с него, трябва задължително да се появи до Ню Йорк, за да се премери. Въпросното палто за мача между Мохамед Али и Джо Фрейзър е закупено именно от съпругата му. То е от кожи на чинчила и струва около 125 хиляди долара, закупена е и шапка за 40 хиляди долара от еврейския магазин в Манхатън. С подобен ансамбъл, Франк печели грешното внимание.

В залата има няколко детектива, които бързо ще забележат присъствието на един от най-големите гангстери. Освен скъпото палто, местата им в залата също са изключително скъпи, измествайки Франк Синатра и дори вицепрезидента Спиро Агню. И не точно завистта е причината за интереса, а факта, че до този момент малцина са успели да познаят Франк Лукас. Чували са за името, знаят, че ФБР работи върху него, но никога не са го виждали, гангстерът е просто призрак за мнозина, но не и преди да се появи с палтото си.

Трудно е да открием как хора с годишна заплата от 25 000 долара ще се опитат да се борят срещу човек, който носи 5 годишни заплати на гърба си. Това ги разгневя до известна степен, но и дързостта е причина да се ускори целият процес. Самият Франк ще признае, че до края на вечерта върху скъпото палто има твърде много мерници. В следващите няколко години полицията ще скъсява примката около Франк и Джули и през 1975 г. идва време за действия. На 28 януари 1975 г. отделът за борба с наркотиците ще влезе в дома на семейство Лукас.

В паниката Джули ще хвърли няколко куфара през прозореца – съдържанието вътре е 584 хиляди долара. На хората на улицата е крещяла да ги вземат и да бягат. След този ден животът се променя завинаги. Франк трябва да лежи 70 години в затвор, докато Джули трябва да изкара около 6 месеца. За да се намали присъдата, Франк започва да дава пказания и дава имена на цялата си мрежа. Джули отива в програмата за защита на свидетелите, заедно с децата.

Франк излиза през 1982 г. и неговата партньорка започва да играе още по-голяма роля в живота. След една година Джули ще отиде до Лас Вегас с дъщеря си, сякаш отива на почивка, но реално отива да извърши една голяма сделка с наркотици. Тогава Франсин – дъщерята на Джули и Лукас – ще бъде посетена от агент на ФБР, който ще сподели, че майка ѝ е арестувана. Родителите ѝ отиват отново в затвора. Франк ще е там седем години, а Джули ще прекара четири години и половина. Франсин се връща при роднини в Пуерто Рико. След второто посещение в затвора, семейство Лукас веднага се дърпа от всички пороци и започва да живее един тих и спокоен живот.

Франк Лукас на Комикон – 2008 г.

През 2001 г. Франк Лукас продава правата за биографични си филм. През 2007 г. ще се припомни още веднъж една от най-големите истории. Джули отива на премиерата, но влиза малко по-късно след всички гости, за да види дали филмът наистина е толкова близък до реалността. Малко след като Франк е освободен, той бърза да се раздели със своята съпруга за известно време.

През 2010 г. мадам Лукас е арестувана за втори път, като този път се е опитвала да продава кокаин на информатор в Пуерто Рико. През 2012 г. има още една присъда от 5 години. Дамата иска милост, защото трябва да се движи за 81-годишния си съпруг. Франк Лукас умира през 2019 г. и до днес никой не знае какво се случва с Джулия Лукас. Според изданието Ню Йорк Таймс, тя е починала преди него.

 
 
Коментарите са изключени за Съдбата на Джулия Лукас – жената до американския гангстер, която подари кожено палто и привлече ФБР