Създадоха инхалатор на канабис за медицински цели

| от |

Израелската фирма Syqe Medical е създала инхалатор за продукти на базата на марихуана, който е сравним с традиционните инхалатори за астматици, съобщи сп. „Сианс е авнир“.

Планирано е новият инхалатор да се появи на пазара през 2015 г. 75 на сто от него са произведени с трииизмерен принтер. Инхалаторът ще може да се свърже със смартфон или таблет посредством Уай-фай (Wi-Fi) технология. Така лекари и ползватели ще могат да следят консумацията в реално време и да определят най-добрата дозировка в съответствие с нуждите.

Фирмата производител е извършила няколко клинични изследвания, за да провери дозировките и ефикасността на инхалатора. Последното от тях обванало 8 пациенти, засегнати от хронични невропатични болки.

Резултатите показали, че инхалаторът осигурява по-прецизна дозировка в сравнение с пушеното на канабис и инхалацията със спрей.

Инхалаторът въздейства след 20 минути и е 3 пъти по-ефикасен за намаляване на болката в сравнение с пушенето на канабис.

Виенето на свят е единственият констатиран нежелан ефект. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Pain and Palliative Care Pharmacotherapy.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Създадоха инхалатор на канабис за медицински цели