shareit

Съдът не пуска Навални да се сбогува с Немцов

| от |
Опозиционерът настоява, че убийството на съратника му е по нареждане от Кремъл
Николай Марченко

marchenkoprofilepct

Moсковският градски съд призна за законна забраната за посещение на състоялото се вчера погребение на опозиционния лидер Борис Немцов, пише авторитетният вестник „Коммерсантъ“ по случая.

Забраната този понеделник бе наложена от Пресненския съд на гр. Москва,The action to memory of Boris Nemtsov in St. Petersburg. където опозиционерът се обърна да бъде прекъснато задържането му в ареста, за да може да посети панихидата и погребението. Навални излежава административна мярка за неотклонение от 15 денонощия домашен арест, заради раздаване на агитационни листовки.

Московският градски съд отхвърли апелативната жалба на Алексей Навални, който обжалва решението на Пресненския съд на Москва, отказал му на 3 март да присъства на Троекуровско гробище в центъра на руската столица.

Адвокатът на Навални Иван Жданов е помолил да пуснат Навални от Boris Nemtsov2ареста между 6 ч. на 3 март и 6 ч. на 4 март. Юристът се опитваше да докаже, че убитият е бил приятел на Навални. Съдията Ирина Зубова обаче уточни дали е имало „роднинска връзка“ между покойния и подсъдимия.

След като получи отрицателния отговор обаче, отказа да го пуска от ареста, въпреки че по-рано Московският градски съд заявяваше, че законодателството предвижда възможности за прекъсване на мярка за неотклонение при „наличие на извънредна ситуация“.

Boris Nemtsov3Самият опозиционер имаше намерение да отиде на гробището, за да се сбогува с Борис Немцов в момента, в който успее да обжалва решението на Пресненския съд, но и на по-високата инстанция му е забранено да напуска ареста. В сайта си Navalny.com, опозиционерът публикува текст със заглавие „За убийството на Борис Немцов“, в който за пореден път обвинява Кремъл и президента Владимир Путин в „нареждането за екзекутиране“ на някогашния първи вицепремиер на Борис Елцин.

RUSSIA-POLITICS-MURDER-OPPOSITION-CRIMEНавални е в ареста заради раздаване в метрото на листовки за опозиционния марш „Весна“ („Пролет“), ден преди който е разстрелян един от основните му организатори – съпредседателят на партията „РПР – ПАРНАС“ Борис Немцов. Маршът трябваше да се състои на 1 март, като убийството на Немцов наложи промяна във формата на мероприятието – той бе обявен в „акция за сбогуване“ с Борис Немцов, посетена от между 20 и 80 хил. души.

 
 
Коментарите са изключени за Съдът не пуска Навални да се сбогува с Немцов