shareit

Руски милиардер планира да стане безмъртен до 2045 година

| от chronicle.bg |

Руски милиардер планира да стане безсмъртен като скачи човешкия мозък с компютър. Той обяви, че смята да инвестира колосална сума пари, за да осъществи мечтата си за вечност до 2045 година. Проектът му ще носи името „Аватар 2045“ и вече е доста популярен в социалните мрежи.

Докато много магнати мечтаят да постигнат промяна в начина си на живот с нови, интелигентни устройства и социални медийни приложения, Дмитрий Ицков планира да промени съдбата чрез технологиите.

„В рамките на следващите 30 години ще ви дам основание да вярвате, че всички ние можем да живеем вечно“, обещава Ицков.

Макар да звучи абсурдно, в тихия глас на 35-годишният милиардер няма и капчица съмнение. Той казва, че напуска света на бизнеса, за да се посвети на нещо по-полезно за човечеството. „100% съм убеден, че ще се получи. В противен случай нямаше да се хвана“, казва той.

В действителност може ли Ицков да осъществи тази спираща дъха амбиция? Истината е, че Ицков не разполага с безкрайно много време, за да разбере това.

„Ако не успея да открия технология на безсмъртието, самият аз ще си отида в следващите 35 години“, споделя магнатът. „Смъртта е неизбежна, защото с напредването на възрастта клетките, които изграждат нашите тела губят способността си да се регенерират, което ни прави уязвими на сърдечно-съдови заболявания и други, свързани с възрастта условия, които убиват 2/3 от хората“, казва той.

Всички доказателства сочат, че на теория думите на Ицков са възможни, но на практика е по-трудно.

За целта Ицков ще инвестира огромен дял от богатството си в смелия план да спре остаряването. Той залага на аванградната наука, за да отключи тайните на човешкия мозък и след това да качи съзнанието на индивида на компютър, като го освободи от биологичните ограничения на тялото.

„Крайната цел на моя план е личността да може да се прехвърля в ново тяло“, казва той.
дмитрий ицков

Влечението на Ицков към постигането на невъзможното се заражда още кото бил дете през 1980 година в Съветския съюз. „Най-голямата ми мечта беше да бъда космонавт, за да летя в Космоса. Един роман от жанра научна фантастика ми направи силно впечатление. Героят изпи хапче на безсмъртието и се озова летящ в орбитата на Земята. Помня, че питах всеки какво ще прави, ако е безсмъртен“, споделя магнатът.

Дали планът му ще даде възможност на всички нас да вградим съзнанието си в компютри? Научният директор д-р Рандъл Койне, който е невролог и работи като професор в Центъра за изследване на паметта в Бостънския университет по-скоро приема с надсмешка амбициите на магната. Той изключва всяко предположение на Ицков и дори се опасява, че може да изгуби връзка с реалността.

„Всички доказателства сочат, че на теория е възможно, но е изключително трудно да се постигнат резултати. Тънка е границата между мечтателя и лудия, защото и двама мислят за нещо невъзможно“, коментира доктор Койне.

Според Рандъл теоритичната възможност се отнася до въпроса как нашите мозъци работят. На тях тепърва трябва да отговори неврологията. Мозъците ни са съставени от около 86 милиарда неврони – свързани клетки, които изпращат информация помежду си чрез електрически заряди, които се разпространяват в нашите черепи като вълни.

Но как точно мозъка генерира нашия ум е загадка, на която към момента няма научен отговор. Според невробиолога професор Рафаел Йусте от Колумбийския университет, „предизвикатекството се корени в това, да се разбере как точно да се премине от физическия субстрат на клектките в мозъка към нашия мисловен свят, мислите ни, спомените и чувствата ни“.

 
 
Коментарите са изключени за Руски милиардер планира да стане безмъртен до 2045 година