shareit

„Режимът на тишина“ около Дамаск е удължен с още 48 часа

| от chronicle.bg |

Сирийската армия потвърди по-ранно съобщение на Русия, че „режимът на тишина“ около Дамаск е удължен с още 48 часа, предаде Ройтерс. В неделя военните удължиха 24-часовото затишие на боевете в Дамаск, което беше обявено в петък. То обаче се отнасяше до столицата и за източния регион Гута в нейните покрайнини. В изявлението не се споменава 72-часовото затишие в боевете в северната крайбрежна провинция Латакия.

Междувременно държавната агенция на Сирия САНА съобщи, че терористи са нанесли нови въздушни удари над жилищните райони на град Алепо.

Сирийската гражданска война „в много отношения е извън контрол“, заяви американският държавен секретар Джон Кери след среща в Женева с пратеника на ООН за Сирия Стафан де Мистура и саудитския външен министър Адел ал-Джубеир, в опит да бъде спасено двумесечното прекратяване на огъня в страната. Кери изрази надежда за по-голяма яснота по този въпрос през следващите дни. „И двете страни, опозицията и режимът, са допринесли за този хаос. Ние работим интензивно, за да се опитаме да възстановим прекратяването на военните действия“, каза Кери.

„Опитваме се да проверим дали е възможно да постигнем споразумение, което не само ще осъществи отново прекратяването на огъня, но ще създаде път, по който примирието ще издържи. Така че няма да имаме един ден на тишина или два дни, а продължителен процес, който ще освободи народа на Сирия от това опустошение“.

 
 
Коментарите са изключени за „Режимът на тишина“ около Дамаск е удължен с още 48 часа

Повече информация Виж всички